Citrónové rezy

20.02.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY     Jemné rezy s citrónovou príchuťou.

Ingrediencie:

  • 120 g cukru
  • 5 žĺtkov
  • 50 g lieskových orieškov
  • 50 g hrubej múky
  • sneh z 5 bielkov
  • kypriaci prášok
  • citrónová kôra

Plnka:

  • 200 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 200 g masla
  • 150 g cukru
  • 3 lyžice šťavy z citróna
  • citrónová kôra

Príprava:

Polovicu cukru dobre vymiešame so žĺtkami a citrónovou kôrou do zhustnutia. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme druhú polovicu cukru. Zľahka zmiešame s vyšľahanými žĺtkami, pomletými orieškami a múkou, do ktorej sme zamiešali malé množstvo kypriaceho prášku. Cesto rozotrieme na dobre vymastený a hrubou múkou vysypaný plech na hrúbku asi 2 cm a upečieme. Upečený a vychladnutý plát prekrojíme na šírku budúcich rezov. Diely potom prekrojíme pozdĺž na tri diely. Prvý diel potrieme vrstvou plnky, rovnako druhý diel, ktorý napokon prikryjeme tretím plátom. Boky a vrch múčnika môžeme tiež potrieť plnkou a navrch prípadne pridať citrónovú polevu.

Plnka: Z mlieka, hladkej múky, žĺtkov a cukru uvaríme hustý krém, ktorý necháme vyhladnúť. Maslo vymiešame, po častiach pridávame vychladnutý lrém, šťavu z citróna a strúhanú citrónovú kôru.


redakcia Doma a Rada