Chystáte sa variť slepačí vývar?
07.09.2024
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Vývar je jedným zo základov kuchyne. Dokáže lahodne zasýtiť, pomôcť vyliečiť pokazený žalúdok, posilniť pacienta po chrípke, ale aj vylepšiť mnohé jedlá. Kto si myslí, že stačí nechať variť mäso s pár ingredienciami vo vode domäkka, tak sa mýli.

Urobiť kvalitný domáci slepačí vývar si vyžaduje dodržať správny postup jednotlivých krokov. V prvom rade potrebujeme asi 1,5 kilovú sliepku a môžeme začať.
- Najprv necháme vo veľkom hrnci zovrieť asi 4 litre vody.
- Pridáme ochucovadlá – dve väčšie ošúpané a prepolené cibule, 1 lyžičku soli, 2 bobkové listy a pár zrniek čierneho korenia.
- Do hrnca vložíme aj sliepku a keď voda začne vrieť, teplotu znížime a polievku necháme variť pomaly na malom plameni.
- Po asi 90 minútach pridáme očistenú a na väčšie kúsky pokrájanú zeleninu – mrkvu, petržlen alebo paštrnák, zeler a kaleráb (spolu asi 750 g). Varíme ešte hodinu bez pokrievky, stále pomaly na menšej teplote. Penu, ktorá sa vytvorí na hladine polievky, občas odoberiem.
- Sliepku potom vyberieme, odstránime kosti a mäso pokrájame. Buď ho využijeme na prípravu studeného šalátu alebo ho naservírujeme priamo v polievke aj so zeleninou a rezancami.
- Vývar precedíme, z povrchu ešte odstránime tuk (lyžicou alebo papierovou kuchynskou utierkou a ak treba, dochutíme čiernym korením, soľou a trochou citrónovej šťavy.
Poznámka: Skúste využívať vývar pri varení. Dokáže vylepšiť chuť omáčkam, iným polievkam i dusenému mäsu.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com