Chutná i zdravá tekvica

27.09.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA     Pestovatelia nám už hrdo ponúkajú svoje impozantné tekvice, ktoré by sme si mali aj my odniesť do svojej kuchyne. Dôvodov je hneď niekoľko.

  • Jej dužina chutná, či už ako prívarok s kôprom, ako kompót, len tak upečená alebo v úlohe sladkej náplne do koláča.
  • Je to výborná potravina na chudnutie, lebo neobsahuje žiadne tuky.
  • V tekvici nájdeme vitamín A a E, vitamíny skupiny B, zinok, železo, vápnik, draslíék, horčík, fosfor, síru, nasýtené či nenasýtené kyseliny i antioxidanty.
  • V zrelých plodoch sa nachádza najviac karoténov.
  • Tekvica je nízku hladinu cukrov vhodná aj pre diabetikov.
  • Konzumáciou si zlepšujeme stav nášho organizmu. Tekvica ponúka prirodzenú ochranu pred rakovinou kože i močového mechúra a vďaka zaradeniu rôznych pochúťok z tohto druhu zeleniny sa vyhneme aj sivému zákalu a srdcovým ochoreniam.
  • Tekvicové semiačka sú dobrou prevenciou problémov s prostatou, zlepšujú imunitu a pomáhajú pri ťažkostiach s močovými kameňmi.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com