Chutí vám granátové jablko?
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Kto obľubuje ríbezle, egreše, hrozno a iné bobuľové druhy ovocia, určite mu zachutí aj granátové jablko. Dôvod, prečo sa potrápiť s čistením ťažšie dostupných zrniečok však nie je len chuťový zážitok, ale aj prínos pre zdravie.
Granátové jablko s rodným listom z Ázie, najmä z oblasti Iránu, Pakistanu a Indie, sa považuje za jeden z najstarších druhov ovocia. Zvyklo sa konzumovať už pred 5-tisíc rokmi, keď naši predkovia vedeli často o prírodných zdrojoch viac než my. Aspoň tušili, že sa v granátových jablkách skrývajú také poklady ako vitamíny B, C a E, niacín, tiamín, kyselina listová, draslík, meď, sodík, polyfenoly a flavonoidy s antioxidačnými, protirakovinovými a antisklerotickými účinkami. A pred čím všetkým nás drobné sladkokyslé zrniečka chránia?
- pred chorobami srdca
- pred hypertenziou
- pred mozgovou príhodou
- pred rakovinou
- pred hemoroidmi
- pred obličkovými kameňmi
- pred znížením vylučovaním moču
- pred kŕčovými žilami
- pred infekciami a horúčkou
- pred podráždením tráviaceho systému
- pred črevnými parazitmi
- pred nedostatkom červených krviniek
Poznámka: Šťava z granátového jablka funguje aj ako osvedčené afrodiziakum, dopriať by si ho preto mali muži, ktorí majú problémy s erekciou.