Chuť na grilované kurča

14.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Mnohí majú kuchyňu vybavenú moderným grilom, ktorý uľahčí prípravu chutného jedla z hydiny. No nestačí sa iba spoľahnúť na techniku, mäso treba správne spracovať. Existujú rôzne varianty, výber závisí od preferencie chuti.

Ak chceme opekať celé kurča na otáčacom grile, najprv ho umyté nasolíme a potrieme marinádou, ktorú získame zmiešaním kečupu, medu, posekanej petržlenovej vňate i cibule, vegety, soli, cesnaku a citrónovej šťavy. Kurča napichneme na grilovaciu ihlu a začneme grilovať. Počas grilovania ho ešte potierame marinádou, takto bude mať lepšiu chuť. rovnakým spôsobom ho môžeme opekať aj nad ohňom.

Existuje aj jednoduchší recept, podľa ktorého kurča pred umiestnením v grile natrieme olejom a osolíme. V priebehu pečenia ho občas potrieme olejom zmiešaným s 2 rozotrenými strúčikmi cesnaku a s červenou paprikou alebo s grilovacím korením.

Dobré rady:

Plošný gril je vhodný pre opekanie rozštvrtenej hydiny. Dolné či horné stehná, krídelka a prsia grilujeme potreté olejom alebo marinádou. Odporúča sa...

  • ... mäso pred tepelnou úpravou vybrať z chladničky a nechať zahriať na izbovú teplotu, studené sa zvykne na gril lepiť.
  • ... v marináde mäso nechať asi hodinu pred grilovaním, aby absorbovalo arómu a chuť ingrediencií.
  • ... marinádu pripraviť z oleja, do ktorého pridávame rôzne bylinky, cesnak, cibuľu, čili papričky, horčicu, med, citrónovú šťavu, sójovú alebo worcesterskú omáčku, prípadne kyslú smotanu či jogurt.

Poznámka: Na ugrilovanie celého kurčaťa potrebujeme asi dve hodiny. V prípade, že preferujeme chrumkavejšiu dotmava opečenú kožu, pridajme ešte 20 minút. Rozporciovaná hydina je menej náročná na čas – kuracie stehná opekáme 20 minút z každej strany, krídla iba 10 minút a na rezne z kuracích pŕs nám stačí 7 minút z každej strany.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com