Čerešničky, čerešne...
VARENIE - POTRAVINY Ovocie, ktoré evokuje optimistickú slnečnú atmosféru začínajúceho leta, to sú určite čerešne. Nie sú však jedinečné len preto, že patria k prvým druhom sezónnych vitamínov, ale aj pre svoje zloženie, ktoré praje nášmu zdraviu. Obľúbenosť tejto ovocnej sorty prezrádza aj niekoľko ľudových popevkov s týmto námetom.
Pôvod:
Čerešniam, ktorá patria ku kôstkovinám, pochádzajú z oblastí juhovýchodnej Európy a západnej Ázie. Kôstky čerešní sa našli v miestach zo stopami života z obdobia strednej kamennej. Darí sa im v miernom pásme. Typické sú hlavne červené sorty, ale poznáme aj žlté, oranžové a čierne. Najchutnejšie sú tzv. srdcovky z mäsitou a šťavnatou dužinou.
Prínos pre zdravie:
Čerešne majú výrazné antioxidačné účinky, ich konzumáciou sa bránime proti rakovine. Sú tiež výborným diuretikom pre vysoký obsah draslíka a fungujú ako prírodný močopudný prostriedok, vhodné sú preto pre ľudí s problémom zadržiavania vody v tele. Takto dokážu odbremeniť srdcovo-cievny i tráviaci systém. Ako bohatá banka minerálnych látok sa odporúča všetkým, ktorí ich majú nedostatok. Prítomné železo, vápnik, horčík, draslík, fosfor a viaceré vitamíny prajú kostiam, chrupavke, koži, tkanivu i zubom.
Častejšie konzumovať by ich mali aj obézni ľudia a pacienti so zápalmi a bolesťami kĺbov, so žlčovými kameňmi i so zápalom žlčníka, ale aj s dnou, pretože čerešne znižujú hladinu kyseliny močovej. Pomáhajú i pri zápche, dôvodom je prítomnosť fruktózy a vlákniny. Vďaka očistným účinkom, kedy sa telo zbavuje toxických látok, posilňujú výdatne imunitný systém. Čerešne si dopriať môžu aj diabetici, pretože fruktóza zvyšuje hladinu cukru v krvi len mierne. Pri konzumácii čerešní u malých detí do troch rokov by sme mali byť opatrní. Ich tráviaci systém ich ešte nedokáže tak dobre spracovať, preto má u nich preháňavý účinok.
Skladovanie:
Pri nákupe vyberajme lesklé a pevné plody bez škvŕn, ktorým nechýba stopka. Čerešne sa rýchlo kazia, preto ich treba zjesť v priebehu niekoľkých dní po zbere. Lepšie vydržia v chladničke uložené v mikroténovom vrecúšku s dierkami. Nesmú byť však umiestnené v blízkosti aromatických potravín. Môžeme ich zamraziť, zavárať alebo spracovať sušením či kandizovaním.
Využitie v kuchyni:
Toto ovocie konzumujem čerstvé, ale je výborné aj pečení koláčov a príprave varených jedál z cesta. Chuťovo sa čerešne dobre znášajú s tvarohom či makom. Môžeme ich tiež spracovať na sirupy, džemy a kompóty, ktoré nájdu využitie pri príprave múčnikov. Naložením plodov do liehu získame chutný likér a vykvasením a destiláciou alkoholický destilát čerešňovicu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com