Čas pre pravú francúzsku omeletu
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Omeleta je druh pokrmu, ktorý výborne zasýti a je jednoduchý na prípravu. Môžeme ju robiť na sladko i na slano s rôznymi prílohami a vykúzliť chutný obed i večeru, dokonca vhodné pohostenie pre nečakanú návštevu. Veď pár vajec sa v chladničke nájde vždy.

Aj keď pôvod má tento druh jedla ešte v staroveku, napokon sa rýchle obľúbené jedlo dostalo cez severnú Afriku a Stredný východ do európskych končín. Recept rozvíjali najmä Francúzi z Bretónska, kde sa omelety považujú za tradičné jedlo. Ako postupujeme pri príprave?
Klasická francúzska omeleta
- Dve až tri vajcia vyšľaháme s trochou soli a s čerstvo pomletým čiernym korením.
- Na väčšej plytkej panvici roztopíme lyžicu masla, necháme ho pri vyššej teplote speniť.
- Keď začne pena miznúť, vylejeme vyšľahané vajcia a vidličkou ich miešame po povrchu, aby sme nezavadili o dno panvice. Miešaním získame zaujímavý efekt - na tenkom pevnejšom základe sa na povrchu vytvorí vrstva praženice.
- Pomocou väčšej plochej naberačky omeletu na pár sekúnd prevrátime a hneď ju preklopíme na tanier.

Nadýchaná omeleta
- Vajcia si najprv trochu zohrejeme v miske s teplou vodou.
- Potom ich rozbijeme do mixéra a pri vysokých obrátkach vyšľaháme. Za 4 až 5 minút by mali dosiahnuť asi štvornásobne väčší objem.
- Rozšľahané vajcia vylejeme na plytkú panvicu so širším dnom, na ktorej sme roztopili kúsok masla. Opekáme pri strednej teplote a občas potrasieme panvicou, aby omeleta menila polohu.
- Keď je spodok opražený do bledohneda, panvicu vložíme ešte na pol minúty do vyhriatej rúry, aby sa omeleta dokončila zvrchu.
- Hotovú ju preklopíme na polovicu a presunieme na tanier.
Vhodné prílohy okrem bagety
- hrášok a kukurica
- zeleninová zmes
- opečená mladá cibuľka
- čerstvá petržlenová vňať
- hubová plnka (šampiňóny opražené na cibuľke)
- plnka z kuracích pečienok
- strúhaný syr
- zvyšky cestoviny s omáčkou
- vrstva pokrájaného syra feta a cherry paradajok
- opečené plátky cukiny či baklažánu

TIP: Vaječnú hmotu na omelety môžeme vyliať na opečenú cibuľku, šunku, zeleninu či plátky zemiakov. Získame tak sýtejšiu a chuťovo výraznejšiu verziu.
Poznámka: Kto preferuje sladké jedlá, môže si hotovú omeletu natrieť marhuľovým džemom alebo vrstvou čučoriedok či popučených jahôd zmiešaných s cukrom a prehnutú napoly ešte posypať práškovým cukrom a napokon pridať aj šľahačku.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com