Čas na dobrú ovocnú penu
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Práve zrejú druhy ovocia, ktoré sú ideálnym základom pre ovocnú penu. Ako postupovať, aby sa nám ľahký osviežujúci letný dezert vydaril?
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200005783-2c2442c246/pixabay_ovocna_pena.jpeg?ph=65bad9d253)
Najvhodnejšími druhmi sú jahody, maliny, černice, čučoriedky a ríbezle, najmä červené. Postačí asi 200 g. Očistené a stopiek zbavené ovocie môžeme popučiť, ale ak nám prekážajú kúsky a šupky v jemnej pene, môžeme ich aj s trochou cukru rozmixovať. Z troch vaječných bielkov si vo vodnom kúpeli pomocou ručného šľahača vyšľaháme tuhší sneh, do ktorého potom ešte zašľaháme cukor. Potom pridáme ovocnú zmes a ešte chvíľu šľaháme. O konzistencii hotovej peny rozhodne gramáž pridaného ovocia. Pri menšom množstve ovocných plodov bude svetlejšia a pevnejšia, pri väčšom získame trochu redšiu hmotu, ale príchuť ovocia bude výraznejšia.
Penu podávame s plodmi alebo bobuľami sezónneho ovocia. Ak pridáme aj šľahačku, získame tak doslova božskú letnú maškrtu, za ktorú sa nemusíme hanbiť ani pred náročnou návštevou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com