Brusnice v kuchyni

30.10.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Brusnice si občas doprajeme najmä v sušenej podobe. Pre dokonalú kyslastú chuť osviežia a ak ich je za hrsť, aj zasýtia. Zároveň ako bohatý zdroj vitamínov a minerálov pomáhajú udržiavať v kondícii obličky i tráviaci systém a podporujú vylučovanie škodlivých látok. Dosť dôvodov, aby sme tieto zázračné bobule zakomponovali do našich stravovacích návykov aj častejšie.

Námetov, ako využiť červené bobule pri našich potulkách v kuchyni, je viacero. Všetko zaručene vyskúšané receptúry. Okrem brusnicového džemu sa zvykne robiť povestná brusnicová omáčka, ktorá výborne chutí k hydine, rybám i divine. Pripravuje sa zo zaváraných brusníc, častými prísadami býva biele alebo červené víno, cukor, klinčeky a škorica. Sušené brusnice môžeme pridávať aj do mäsových nátierok či paštét, ale i do cesta, z ktorého máme za celý plech chrumkavých keksov. Ak uprednostňujeme jednoduché riešenie, môžeme si ich nasypať do šálky s horúcim čajom, kde krásne zmäknú a napučia. Čaj chuťovo ozvláštnia a navyše táto kombinácia môže byť aj ľahkým olovrantom. Nie je to tip na letný deň, práve naopak. Čaj s pár dekami sušených brusníc sa hodí k sychravým a pomaly mrazivým dňom, ktoré aktuálne prežívame alebo nás čoskoro čakajú.

Horúco s červeným vínom

Vylepšiť brusnicami si môžeme aj pohár vareného vína, ktorý rovnako dobre padne v chladnom počasí. Ako na to?

Potrebujeme 100 g mrazených alebo sušených brusníc, 1 jablko, 4 lyžice hnedého cukru, 1 tyčinku škorice, pár klinčekov, hviezdičku badiánu a asi 400 ml červeného vína. Brusnice spolu s očisteným a na plátky nakrájaným jablkom, cukrom, brusnicami a koreninami vložíme do hrnca s malým množstvom vody a pár minút povaríme. Potom prilejeme víno a zmes pomaly ohrievame. Ešte predtým, ako sa začne variť, víno odstavíme z ohňa. Necháme asi 5 minút postáť, aby sa všetky prísady prepojili. Ešte horúce víno, z ktorého vyberieme badián, klinčeky i škoricu, nalejeme do pohárov a môžeme si ho aj s brusnicami vychutnávať. Použiť sa dá aj biele víno, najlepšie suché, a jablko môžeme vynechať.

Sladké brusnicové pokušenie

Brusnice sa hodia aj k múčnikom z piškótového cesta, či už biskupské chlebíčky alebo bábovky. Dobrý tip na nedeľný koláč alebo dezert k brusnicovému čaju.

Potrebujeme 200 g masla, 4 vajcia, štipku soli, 250 g práškového cukru, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, vanilkový cukor a 2 hrste sušených brusníc. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtka vymiešame so soľou, maslom a práškovým i vanilkovým cukrom na hladkú hmotu, do ktorej zašľaháme múku zmiešanou s práškom do pečiva. Napokon pridáme sneh a opatrne premiešame. Napokon do cesta primiešame brusnice a vylejeme ho do vmastenej a múkou vysypanej formy. V predhriatej rúre pečieme asi 25 minút. Koláč buď posypeme práškovým cukrom alebo ho vylepšíme citrónovou či marcipánovou polevou.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru