Bravčové stehno na divoko
VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY Bravčové pripravené na spôsob diviny v smotanovej omáčke.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa zo stehna
- 50 g údenej slaniny
- soľ
- mleté čierne a nové korenie
- 5 borievok
- 50 g masla
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g koreňovej zeleniny
- tymian
- 1 bobkový list
- 100 ml vína
- 10 g hladkej múky
- 250 g kyslej smotany
- mäsový vývar
- citrónová šťava
- cukor
- brusnicový kompót
Príprava:
Bravčové mäso umyjeme, odblaníme a popreťahujeme prúžkami údenej slaniny. Takto pripravené mäso ešte osolíme, okoreníme čiernym i novým korením i mletými borievkami a opečieme zo všetkých strán na masle. Pridáme posekanú cibuľu i cesnak, očistenú pokrájanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler alebo kaleráb), štipku tymianu i bobkový list a podlejeme vývarom a vínom. Dáme prikryté do rúry, pečieme do mäkka a počas pečenia občas podlejeme. Mäkké mäso vyberieme a pokrájame na plátky. Šťavu zaprášime múkou, ktorú trochu opražíme, prilejeme smotanu a povaríme. Hustú omáčku prelisujeme cez sitko a ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Do hotovej napokon primiešame brusnicový kompót a prelejeme ňou pokrájané mäso. Podávame s knedľou.
redakcia Doma a Rada