Bravčové stehno na divoko

31.10.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Bravčové pripravené na spôsob diviny v smotanovej omáčke.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa zo stehna
  • 50 g údenej slaniny
  • soľ
  • mleté čierne a nové korenie
  • 5 borievok
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • tymian
  • 1 bobkový list
  • 100 ml vína
  • 10 g hladkej múky
  • 250 g kyslej smotany
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • cukor
  • brusnicový kompót

Príprava:

Bravčové mäso umyjeme, odblaníme a popreťahujeme prúžkami údenej slaniny. Takto pripravené mäso ešte osolíme, okoreníme čiernym i novým korením i mletými borievkami a opečieme zo všetkých strán na masle. Pridáme posekanú cibuľu i cesnak, očistenú pokrájanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler alebo kaleráb), štipku tymianu i bobkový list a podlejeme vývarom a vínom. Dáme prikryté do rúry, pečieme do mäkka a počas pečenia občas podlejeme. Mäkké mäso vyberieme a pokrájame na plátky. Šťavu zaprášime múkou, ktorú trochu opražíme, prilejeme smotanu a povaríme. Hustú omáčku prelisujeme cez sitko a ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Do hotovej napokon primiešame brusnicový kompót a prelejeme ňou pokrájané mäso. Podávame s knedľou.


redakcia Doma a Rada