Bravčové gule v kyslej kapuste

16.09.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY     Mleté mäso z ryžou v tvare gúľ v prívarku z kyslej kapusty.

Ingrediencie:

  • 350 g bravčového mäsa 
  • 1 lyžica oleja 
  • 1 cibuľa 
  • 120 g ryže 
  • 1 vajce 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • majorán 
  • 1 zrniečko nového korenia 
  • 750 g kyslej kapusty 
  • 40 g masti 
  • 40 g hladkej múky na zápražku 
  • 1 menšia cibuľa 
  • 200 ml mlieka 
  • 200 ml smotany 
  • lyžička hladkej múky

Príprava:

Prebratú ryžu sparíme vriacou vodou a potom ju v sitku premývame pod tečúcou studenou vodou tak dlho, až kým voda nie je čistá. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme odkvapkanú ryžu, osolíme a za stáleho miešania dusíme tak dlho, kým nie je ryže suchá. Keď sa začne prichytávať na dno, zalejeme ju horúcou vodou, prikryjeme a udusíme domäkka. Mastnejšie bravčové mäso umyjeme, zomelieme, pridáme udusenú ryžu, vajce, majorán, trochu mletého čierneho korenia. Kyslú kapustu trochu pokrájame, dáme do širšieho hrnca, zalejeme horúcou vodou a podusíme s 1 zrniečkom nového korenia. Z pripravenej mäsovej zmesi sformujeme gule, ktoré kladieme vedľa seba do kapusty, prikryjeme a pomaly dusíme. Po pol hodine ich opatrne obrátime a dusíme ešte 20 minút. Gule potom vyberieme a odložíme do tepla. Do kapusty pridáme bledú zápražku s udusenou cibuľou, rozriedime mliekom, povaríme a napokon dochutíme majoránom, rozotreným cesnakom a smotanou. Ak je kapusta veľmi riedka, pridáme ešte za lyžičkou hladkej múky a povaríme. Gule v kyslej kapuste môžeme podávať so zemiakmi alebo s chlebom.


redakcia Doma a Rada