Bravčové gule v kyslej kapuste
VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY Mleté mäso z ryžou v tvare gúľ v prívarku z kyslej kapusty.
Ingrediencie:
- 350 g bravčového mäsa
- 1 lyžica oleja
- 1 cibuľa
- 120 g ryže
- 1 vajce
- soľ
- mleté čierne korenie
- majorán
- 1 zrniečko nového korenia
- 750 g kyslej kapusty
- 40 g masti
- 40 g hladkej múky na zápražku
- 1 menšia cibuľa
- 200 ml mlieka
- 200 ml smotany
- lyžička hladkej múky
Príprava:
Prebratú ryžu sparíme vriacou vodou a potom ju v sitku premývame pod tečúcou studenou vodou tak dlho, až kým voda nie je čistá. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme odkvapkanú ryžu, osolíme a za stáleho miešania dusíme tak dlho, kým nie je ryže suchá. Keď sa začne prichytávať na dno, zalejeme ju horúcou vodou, prikryjeme a udusíme domäkka. Mastnejšie bravčové mäso umyjeme, zomelieme, pridáme udusenú ryžu, vajce, majorán, trochu mletého čierneho korenia. Kyslú kapustu trochu pokrájame, dáme do širšieho hrnca, zalejeme horúcou vodou a podusíme s 1 zrniečkom nového korenia. Z pripravenej mäsovej zmesi sformujeme gule, ktoré kladieme vedľa seba do kapusty, prikryjeme a pomaly dusíme. Po pol hodine ich opatrne obrátime a dusíme ešte 20 minút. Gule potom vyberieme a odložíme do tepla. Do kapusty pridáme bledú zápražku s udusenou cibuľou, rozriedime mliekom, povaríme a napokon dochutíme majoránom, rozotreným cesnakom a smotanou. Ak je kapusta veľmi riedka, pridáme ešte za lyžičkou hladkej múky a povaríme. Gule v kyslej kapuste môžeme podávať so zemiakmi alebo s chlebom.
redakcia Doma a Rada