Bratislavská hovädzia pečienka

18.10.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Bravčové v sladkokyslej omáčke so zeleninou na bratislavský spôsob je overená klasika.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho stehna 
  • soľ 
  • 3 lyžice oleja alebo masti 
  • 1 cibuľa 
  • 70 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler) 
  • bobkový list 
  • citrónová kôra a šťava 
  • kyslá uhorka 
  • 30 g sterilizovaného zeleného hrášku 
  • 250 ml kyslej smotany 
  • 2 lyžice hladkej múky 
  • 5 zrniek nového a čierneho korenia

Príprava:

Mäso opečieme na oleji alebo na masti, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a necháme ju speniť. Potom pridáme aj bobkový list, korenie a kúsok citrónovej kôry a mäso podlejeme a prikryté dusíme. Mäkké mäso vyberieme a šťavu zahustíme zátrepkou z kyslej smotany a múky a ešte trochu povaríme. Omáčku potom cez husté sito pretrieme a pridáme do nej na rezance pokrájanú a na oleji podusenú mrkvu a zeler a tiež hrášok a nakrájanú kyslú uhorku i rozporcované mäso. Omáčku napokon dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s knedľou alebo s varenou cestovinou.


redakcia Doma a Rada