Blanšírovanie
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL - SPÔSOBY TEPELNEJ ÚPRAVY
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200001091-c086dc086f/freepik_avizo%20na_typy_tepelnej_upravy_2.jpeg?ph=65bad9d253)
Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava zeleniny alebo ovocia. Plody sa najprv krátko povaria, niekoľko sekúnd až minút, a potom sa ponoria do ľadovej vody. Najlepšie je používať nerezový košík, ktorý najprv ponoríme do vriacej a potom do ľadovej vody. Dobu procesu treba dodržať, aby zelenina či ovocie príliš nezmäkli a dôležité je tiež dávať do jednej várky rovnako veľké kúsky, aby boli v rovnakom štádiu spracovania. Blanšírované potraviny sú potom pripravené na zmrazenie. Takto spracovať môžeme aj listy kapusty alebo kelu, ktoré potrebujeme mäkšie na prípravu plnených závitkov.
Výhody a nevýhody:
Takto upravené potraviny nestratia vitamíny vrátane vitamínu C, ktorý sa vyplavuje veľmi rýchlo, a naopak, niektoré škodlivé látky sú touto technológiou zničené. Zelenina i ovocie si dokonca zachovajú aj svoju arómu, farbu a sviežosť. Možnou nevýhodou je znehodnotenie potravín, ak nedokážeme odhadnúť dobu ich zotrvania vo vriacej vode.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com