Bez ryby nie je Štedrý večer úplný
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Niektoré zvyky, najmä tie sviatočné, máme vpísané do veľkej rodinnej kroniky. Ba priam vypálené ako znamenie do kože či v intenciách súčasnej doby vytetované na pleci či na predlaktí. Aj keď si ich nosíme v hlave.

Stačí základný refrén sviatočného hitu Vánoce, Vánoce přichádzejí... a väčšina zrelších členov rodiny prehĺta v návale dojatia guču v hrdle a možno aj vyroní slzu v mene dávnej reminiscencie s príchuťou detstva. A hneď zaspomína na mamine praclíky či orechové košíčky i na kapra, ktorý na pár dní obsadil vaňu v kúpeľni. A predstavte si, tento plávajúci nemý symbol Vianoc stále funguje. Aj u súčasných deťúreniec so smartfónom v ruke.
Na tom kaprovi asi niečo bude

Inak by sa tradícia tak mocne nezakomponovala do charakteru Vianoc. V prvom rade veľmi chutí, najmä ak sa dobre pripraví. A tiež je pokrmom výnimočným. Veď kto sa okrem rodín trpezlivých rybárov kŕmi mäsom tejto sladkovodnej ryby aj v priebehu roka? Prispieva tak k jedinečnosti sviatočného dňa. No nebolo tak vždy. Aj keď si občas myslíme, že podobné zvyky tu boli odjakživa. Ryba si vyslúžila post jedného z hlavných chodov štedrej večere ako kresťanský symbol. Spočiatku si ľudia vystačili aj s nakladanými haringmi, ale už v stredoveku sa vďaka rozšírenému chovu stal v Čechách, Nemecku a Poľsku najdostupnejšou rybou práve kapor. Slováci si ho však na sviatočný stôl začali klásť až po prvej svetovej vojne a v polovici minulého storočia sa konečne udomácnila kombinácia vyprážaného kapra s majonézovým šalátom.
Finty zlepšia gurmánsky zážitok
Vyprážaný kapor nevyžaduje náročnú prípravu a úspešní budú aj menej skúsení kuchári. Stačí si osvojiť pár zásad. Vypitvaného kapra nakrájajte na podkovy, ale pokojne ho môžete prerezať na dve polovice a tie naporcovať ako filety. Ešte predtým sa môže stiahnuť z kože, ale tá je práve silným zdrojom rybacej chuti, čo mnohí preferujú. Naopak, pre zjemnenie rybacieho pachu sa odporúča ponoriť kúsky surového kapra na dve hodiny do mlieka. Po vybratí z očistného kúpeľa ich treba vysušiť papierovou utierkou. Pomáha aj pokvapkanie citrónovou šťavou alebo octom, surové rybie mäso bude navyše takto pevnejšie a udrží si bielu farbu. Osolené porcie ryby sa obaľujú v klasickom trojobale – v hladkej múke, v solenom rozšľahanom vajíčku s trochou mlieka alebo s 3 lyžicami bieleho vína a napokon v strúhanke. Kapra treba vyprážať v rozohriatom oleji, ale na miernom ohni, aby sa obal pekne zafarbil, ale nepripálil. Olej by mal siahať asi do polovice hrúbky porcií. Kapor ako každá ryba je rýchlo hotový, treba ho však vypražiť do zlatožlta z obidvoch strán. Hotové porcie uložte na chvíľu na papierovú utierku, aby vsiakla zvyšný tuk.

Udusený, plnený i pošírovaný
Ak chce niekto zmenu alebo vyprážané jedlá nesvedčia jeho žalúdku, môže si kapra pripraviť na iný spôsob. Výborný je upečený na cesnaku, s hubami alebo s plnkou z orechov a zo sušených sliviek, tiež narýchlo opečený na masle alebo udusený na červenom víne, prípadne na smotane alebo uvarený v zeleninovo-octovom vývare známy ako kapor na modro.
Pre ľudí s diétou je vhodná pošírovaná ryba. Táto technológia zachováva konzistenciu i chuťové vlastnosti rybieho mäsa, ale treba si osvojiť jej princípy a dodržať čas prípravy i teplotu zohrievanej vody. Pošírovanie je spôsob varenia pri nižšej teplote okolo 80°C. Voda nesmie vrieť, na hladine vidno len slabo badateľný pohyb. Je ideálny pre krehké druhy potravín, ako sú ryby. Ich tkanivo by sa pri vyššej teplote rozpadlo a vyplavením látok by mäso stratilo typickú chuť. Do vody treba vkladať hrubšie nakrájané rezy rýb nestiahnutých z kože, ktorá pomáha kúsky udržať v celku. Po vložení porcií do ohriatej tekutiny nechajte rybu pošírovať najviac 5 minút. Pri tučnejších rybách dobu pošírovania predĺžte na 15 až 20 minút.

Šťastie garantované šupinkou
Milé zvyklosti, možno malé klamstvá, ale všetci na nich každý rok lipnú. To by bola predsa katastrofa zabudnúť si vložiť do peňaženky pár šupiniek z vianočného kapra. Kto by potom garantoval finančnú istotu pre celý ďalší rok? A ak sa nebude napriek dodržaniu povery veľmi dariť, možno to jednoducho zviesť na kapra.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com