Becherovka či rum z komory

05.12.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Máte radi bylinkový drink s pár kockami ľadu? Alebo preferujete skôr leteckú limonádu čiže rum s kofolou, prípadne milujete koláče s rumovou príchuťou? Ak sa zvyknete spoliehať na domáce zásoby a radi trochu experimentujete a skúšate nezvyčajné receptúry, môžete si z alkoholu a chuťovo kľúčových prímesí pripraviť vlastné nápoje.

Domáca becherovka

  • Ako základ potrebujeme 1 liter vodky. Vhodným druhom alkoholu je aj slivovica, najlepšie domáca.
  • Do alkoholu pridáme jednu celú škoricu, 5 klinčekov, 6 hrozienok, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice kryštálového cukru a 3 lyžičky stomoranu (horký bylinkový čaj na žalúdok z lekárne).
  • Premiešame a potom necháme zmes asi dva dni stáť.
  • Po dostatočne dlhom macerovaní a zmiešaní chutí nápoj precedíme cez husté sitko alebo biele plátno a nalejeme do čistej fľaše. Uzavretú ju uložíme do tmavej komory.

Rum hlavne na pečenie

Ak potrebujeme rum len na prípravu cesta múčnikov vrátane vianočných, potrebujeme vychladnutý karamel. Necháme ho dobre vychladnúť a potom k nemu prilejeme 500 ml čistého liehu a trochu rumovej esencie. Premiešame, precedíme a nalejeme do fľaše.

Ako nepokaziť karamel

Nie je tak náročné. Kryštálový cukor (asi 4 lyžice) necháme za stáleho miešania vareškou na suchej panvici rozpustiť, kým nezhnedne. Robíme tak na miernom ohni, aby sa cukor nepripálil. Karamel potom postupne zalievame teplou vodou (asi 150 ml) a miešame vareškou a potom metličkou, kým sa ingrediencie neprepoja.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com