Bazový kvet nasladko i naslano
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Sezóna kvitnutia čiernej bazy začína. Mnohí oceňujú kvety tejto rastliny plnej zdravia ako základ pre prípravu chutného sirupu, z ktorého sa robia potom osviežujúce limonády. No z tejto sezónnej krásy si môžeme urobiť aj chutné jedlo.

Vyprážané kvety bazy sa dajú urobiť ako sladká, tak aj slaná pochúťka. Kto má rád palacinky, jednoducho si pripraví presne také cestíčko, ktoré ešte môže vylepšiť trochou rumu.

- Na 10 bazových kvetov potrebujeme 250 ml mlieka, 200 g hladkej múky, 1 alebo 2 vajcia, lyžicu práškového cukru, štipku soli a lyžicu rumu. Po zmiešaní všetkých ingrediencií cesto necháme pred vyprážaním ešte 20 minút postáť.
- Bazové kvety opláchneme a osušíme. Potom ich posypeme trochou hladkej múky a zvyšky vytrasieme. Napokon ich namáčame do cestíčka, necháme trochu odkvapkať a vložíme do vyššej vrstvy rozpáleného oleja alebo masla.
- Vyprážame do zlatista, vyberieme za stonku drevenými kliešťami alebo kuchárskou pinzetou a položíme na papierový obrúsok, ktorý vsiakne prebytočný tuk.
- Hotové maškrty ešte posypeme práškovým cukrom, prípadne škoricou a podávame ešte teplé.
K vínu či pivu
Ak chceme slanú alternatívu, cukor a škoricu vynecháme a vypražené kvety podávame s plátkami syra. Prípadne do cestíčka ešte pred vyprážaním pridáme vegetu a nastrúhaný syr. Ako príloha sú výborné opekané zemiaky alebo tatárska omáčka.

TIPY:
- Niekedy sa v kvetoch nachádzajú drobné mušky, vošky. Zbavíme sa ich tak, že kvety namočíme do 5 minút do slaného roztoku.
- Obaliť kvety bazy sa dajú v klasickom trojobale alebo vo vínnom či pivnom cestíčku.
- Vhodnou prílohou k sladkej verzii je dip z jogurtu ochutený medom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com