Barančeka vyklopíte ľahko, keď...

22.03.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Veľká noc sa blíži, preto si každá gazdinka opráši recepty na rodinné špeciality. Niekde si nevedia sviatky jari predstaviť bez veľkonočnej fašírky, inde nesmie chýbať na stole piškótový baranček s farebnými dekoráciami.

Niekto sa však do pečenia tejto sladkej a dekoratívnej dobroty nemá odvahu pustiť. Obáva sa, či si koláčová figúrka aj po vyklopení udrží tvar. Tu sú tipy, ako správne postupovať.

  • Najlepšia forma na pečenie barančeka je kameninová. Treba ju nechať celú hodinu pred pečením namočenú vo vode a potom dôkladne osušiť.
  • Dôležité je poriadne oba jej diely vymazať. Máme viaceré možnosti. Buď rozotrieme prstami celé vnútro zmäknutým maslom alebo formu vymastíme rozpusteným maslom pomocou maslovačky. Výbornou a rýchlou pomôckou je olej v spreji.
  • Potom vysypeme celé vnútro vrchnej i hornej časti formy hrubou múkou. Rovnako ako pri vymazávaní venujeme sa detailne všetkým drobným častiam, ktoré vyformujú hlavičku barančeka.
  • Tieto drobné detaily múčnika sa zvyknú rýchlejšie spáliť, čo sa stáva najmä v prípade plechovej alebo formy z iného tenšieho materiálu. Preto ju v oblasti hlavy a hlavne uší obmotáme kúskom alobalu.
  • Po upečení treba dodržať jednu dobrú zásadu – formu zabalíme do vlhkej utierky a trpezlivo čakáme do takmer úplného vychladnutia. Baranček potom z formy vykĺzne ľahko. Posypať práškovým cukrom ho môžeme hneď, ale zdobiť ho sa odporúča až o pár hodín alebo na druhý deň.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru