Balkánsky syr nemusíte kupovať

09.04.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Zvyknete si pripravovať recepty balkánskej, talianskej a gréckej kuchyne, v ktorých často dominuje slaný syr feta? Potom vás potešíme jednoduchým receptom na túto mliečnu potravinu.

Nepotrebujete žiadne špeciálne prísady, stačí pol kila tvrdšieho tvarohu, voda a soľ, najlepšie morská. Nie je nič ľahšie, zvládne to aj začiatočník. Len si prevaríte vodu so soľou (na 2 litre 100 g) a necháte ju vychladnúť. Potom tvarohové bochníčky vložíte do hlbšej plastovej nádoby a zalejete slaným nálevom. Nádobu dobre uzavretú treba uložiť do chladničky. Po 4 dňoch máte k dispozícii balkánsky syr s typicky slanou príchuťou.

TIP: Okrem zapečených pokrmov, slaných koláčov či pizze je slaný syr výborný aj na dochutenie zeleninových šalátov a na posypanie omeliet, cestovín a paradajkovej polievky.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com