Babičkine šamrole

26.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Niektoré zákusky a koláče majú príchuť detstva. Pokojne sa môžeme doň na chvíľu vrátiť, ak si napríklad urobíme úžasne vyzerajúce šamrole. Máme to ľahšie ako predošlé generácie. Lístkové cesto si jednoducho kúpime. Zvyšok zvládnu aj menej skúsení.

Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou nakrájame pruhy dlhé 20 cm a široké 2 cm. Na pomastené kovové trubičky prúžky natočíme tak, aby sa okraje trochu prekrývali. Potom ich potreté žĺtkom upečieme v dobre vyhriatej rúre a po chvíli teplotu stiahneme. Hotové do zlatista zafarbené trubičky necháme trochu vychladnúť a potom ich z kovových trubičiek stiahneme. Ako náplň je vhodná osladená šľahačka alebo bielková pena, ktorú do úplne vychladnutých trubičiek nastriekame pomocou cukrárenského vrecúška. Penu získame vyšľahaním 5 bielkov nad parou, do ktorých ešte pridáme 250 g práškového cukru. Šľahaním musíme získať pevnejšiu hmotu, ktorá nesmie tiecť. Naplnené šamrole napokon posypeme práškovým cukrom.


redakcia Doma a Rada