Ananás je exotická čaša naplnená enzýnmi
VARENIE - POTRAVINY Hoci už i v našich podmienkach dokážeme vypestovať ananás, toto ovocie nepatrí pre bežný druh a vnímame ho stále ako exotické. No vďaka ponuke obchodu ho máme k dispozícii po celý rok, preto si ho môžeme dopriať kedykoľvek. Najlepšie je pochutnávať si na ňom v zimnom období, keď absentuje čerstvá úrodu domáceho ovocia.
Pôvod
Toto obľúbené ovocie pochádza z Južnej Ameriky konkrétne z Peru, pre Európanov ho však objavil Krištof Kolumbus na Karibskom ostrove v roku 1493. Dnes sa už pestuje vo všetkých tropických a subtropických pásmach, kde ho zvyknú považovať za afrodiziakum. Najväčšími dodávateľmi sú Brazília, Kostarika a Honduras.
Prínos pre zdravie
Ananás je bohatý na vitamín C ale i na účinné enzýmy, najmä bromelín. Mnohé výskumy potvrdili, že tieto enzýmy priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Jednak pomáhajú štiepiť proteíny a tým zlepšujú trávenie, ale zároveň zmierňujú zápaly. Preto by surový ananás alebo čerstvo vytlačenú šťavu mali konzumovať reumatici ale i pacienti s diabetickým vredom a po operačných zákrokoch, pretože enzýmy urýchľujú hojenie tkaniva po zraneniach. Zároveň zlepšujú krvný obeh v zúžených cievach u ľudí trpiacich angínou pectoris a užitočné sú aj pre pacientov s trombózou, pretože zbavujú organizmus krvných zrazenín, ktoré môžu spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu. Liečivý účinok si zachováva len čerstvé ovocie, enzýmy sa varením a odšťavovaním ničia. Ananás navyše odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy, pomáha pri črevných poruchách a hnačke a pomáha odstraňovať starecké škvrny. Je dobrým zdrojom vlákniny a odporúča sa pri redukčnej diéte.
Skladovanie
Najjednoduchšie je plod nakrájať na hrubšie plátky a tie rozpoliť. Ak je jadro dužiny drevnaté, treba ho vyrezať. Potom sa zbavíme vonkajšej šupky pomocou ostrého noža. V dužine by nemali zostať ani hlbšie umiestnené čierne bodky, pretože dráždia sliznicu. Pri nákupe si vyberajme väčšie, sladko voňajúce plody. Zrelé sú vtedy, ak sa jednotlivé listy dajú ľahko vytiahnuť zo zeleného chochola. Vonkajšia stena ananásu by sa pod tlakom prstov mala nepatrne poddávať. A dostatočne zrelý plod šíri skutočne silnú typickú arómu. Plody skladujeme listovou ružicou smerom dolu, vždy pri izbovej teplote. Toto ovocie konzervujeme ako kompót, spracúvame na džem či želé, kandizujeme, sušíme a zamrazujeme.
Využitie v kuchyni
Pre charakteristickú vôňu a sladkú príchuť sa často konzumuje bez akejkoľvek úpravy. Používa sa na prípravu ovocných šalátov, nápojov, nákypov a múčnikov. Môže byť však aj doplnkom mäsa, rýb a syrov, preto ako ingrediencia sa pridáva často na pizzu. Ananásová šťava ako marináda zjemňuje chuť mäsa. V horúcich dňoch môžete vyskúšať osviežujúci nápoj s ananásovou príchuťou. Vo vysokom pohári zmiešame 150 ml stolovej vody, 150 ml chladeného sektu, 50 ml ananásovej šťavy a trochu citrónovej šťavy. Pridáme pár kúskov tohto južného ovocia, a kocky ľadu a môžeme podávať. Alternatívou šampanského môže byť aj sýtený nealkoholický nápoj vyrobený z hrozna.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com