Ako správne pripraviť čaj?
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Aj keď príprava čaju nepatrí medzi náročné úkony v kuchyni, predsa sa len zvyknú robiť školácke chyby, ktoré potom kvalitu nápoja môžu znehodnotia.
Kto chce čaj vychutnať, mal si sa vzdať hotových porcií v papierovom vrecúšku na šnúročke a orientovať sa skôr na sypaný a na čaje z čerstvých byliniek. Na zalievanie čaju potrebujete čistú vodu, preto do kanvice naberte potrebné množstvo podľa počtu konzumentov až potom, čo necháte z kohútika a potrubia odtiecť odstátu vodu. Nechajte ju zovrieť a čaj hneď zalejte. Čo sa týka množstva sypaného čaju, na šálku potrebujete kávovú lyžičku, na každý liter v kanvici pridajte ďalšiu. Dôležité je, aby mal čaj dostatočný priestor na plné rozvinutie svojich chuťových vlastností a aromatických predností. Osvedčila sa nádoba s filtrom, ale sypaný čaj môžete umiestniť aj do textilného vrecka, ktoré sme si ušijeme sami z bieleho tenkého plátna či bavlny. Obľúbené vajíčko na retiazke je priestorovo nevhodné a navyše je problémom aj materiál – čaj sa s kovom nekamaráti.
Po zaliatí treba počkať 2 až 3 minúty. To je ideálny čas, aby čaj mal tú správnu chuť a aby sa vylúhovalo optimálne množstvo teínu. Dlhší pobyt čajových lístkov v horúcej vode spôsobí, že čaj je stále viac horký so silnejúcimi omamujúcimi a uspávajúcimi účinkami. Keď vrecúško vyberiete alebo lístky precedíte, nezabudnite ich ešte do čaju vyžmýkať. Ortodoxní konzumenti čaju ho vraj nikdy nekazia kondenzovaným mliekom, medom či citrónom, ale ak vám vyhovuje práve takto ochutený, môžete si ho pokojne dopriať.
Rada: Výnimkou pri technológii prípravy je zelený, ktorý sa zalieva až 10 minút po zovretí vody a lúhuje sa kratšie ako ostatné druhy čaju – maximálne 2 minúty.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com