Ako správne manipulovať s hubami
28.05.2024
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Do lesa na huby. Mnohí tak trávia svoje voľné chvíle. A potom si robia sympatické zásoby na zimu. Povedzme si zásady zberu a manipulácie s touto lesnou plodinou.
- Staré, suché huby alebo tie napadnuté plesňou nechajme prírode. Zbierajme len zdravé plody.
- Huby síce môžeme jemne vytrhnúť, ale lepšie je odrezať ich pri zemi nožíkom a hneď aj očistiť od väčšej špiny na konci nožičky. Vyberajme vždy celú plodnicu a vzniknutú jamku zakryme, inak by sa podhubie mohlo vysušiť.
- Klásť ich treba do košíka, v igelitovej taške alebo vrecúšku by sa mohli spariť a aj v jedlých hubách sa vtedy vytvoria toxické látky a pri konzumácii pôsobia ako jedovaté druhy.
- Doma vyraďme všetky červivé alebo inak znehodnotené kusy a rozdeľme ich podľa typu spracovania.
- Huby zásadne neumývame, len ich treba očistiť kuchynskou papierovou utierkou a poškodené časti odrezať.
- Čo najskôr všetky pokrájajme a spracujme, ani v chladničke dlho nevydržia.
- Ako s hubami naložiť? Môžeme ich sušiť, zavárať, zmraziť alebo doslova naložiť do soli.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com