Ako správne manipulovať s hubami

28.05.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Do lesa na huby. Mnohí tak trávia svoje voľné chvíle. A potom si robia sympatické zásoby na zimu. Povedzme si zásady zberu a manipulácie s touto lesnou plodinou.

  • Staré, suché huby alebo tie napadnuté plesňou nechajme prírode. Zbierajme len zdravé plody.
  • Huby síce môžeme jemne vytrhnúť, ale lepšie je odrezať ich pri zemi nožíkom a hneď aj očistiť od väčšej špiny na konci nožičky. Vyberajme vždy celú plodnicu a vzniknutú jamku zakryme, inak by sa podhubie mohlo vysušiť.
  • Klásť ich treba do košíka, v igelitovej taške alebo vrecúšku by sa mohli spariť a aj v jedlých hubách sa vtedy vytvoria toxické látky a pri konzumácii pôsobia ako jedovaté druhy.
  • Doma vyraďme všetky červivé alebo inak znehodnotené kusy a rozdeľme ich podľa typu spracovania.
  • Huby zásadne neumývame, len ich treba očistiť kuchynskou papierovou utierkou a poškodené časti odrezať.
  • Čo najskôr všetky pokrájajme a spracujme, ani v chladničke dlho nevydržia.
  • Ako s hubami naložiť? Môžeme ich sušiť, zavárať, zmraziť alebo doslova naložiť do soli.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com