Ako si aj na zvyškoch pochutnať

23.01.2025

VARENIE - RADY Z KUCHYNE     Aj keď sa nám počas sviatkov prehýbali stoly od jedla, hádam sme sa nestihli príliš rozmaznať. Netreba ohŕňať nos nad zvyškami potravín či varených pokrmov, ktoré sa nám občas či pravidelne povaľujú na poličkách v chladničke či v komore. Skôr porozmýšľajme, ako neplytvať stále ešte jedlou poživňou a ako jej dať zakomponovaním do aktuálnej večere ešte druhú šancu.

Ryžu pripravenú bez soli a podobných ingrediencií, ktorá nám ostala po obede, môžeme použiť ako základ raňajok alebo sladkej večere. Stačí ju zmiešať s hrozienkami, posekanými orechmi, pokrájaným ovocím a kompótovou šťavou.

Ak nám ostala ryža ako príloha k mäsu, ktorú sme už dochucovali koreninami, môžeme z nej urobiť rizoto. Najprv si na oleji opražme cibuľku alebo kolieska póru a potom pridajme akúkoľvek mrazenú zeleniny a na záver i ryžu. Jedlo dochuťme bylinkami a a servírujme posypané strúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom.

Neodhadli sme množstvo koreňovej zeleniny? Žiadna tragédia. Nakrájanú na menšie kúsky, posolenú a pokvapkanú olejom ju môžeme upiecť v rúre a podávať s kečupovým dressingom alebo s jogurtovým dipom. Prípadne aj ako netradičné pohostenie pre priateľov.

Ak sme milovníkmi polievky, práve zvyšky pri troche fantázie môžu byť dobrým gruntom. Surový či varený zemiak, trochu ryže, varenej fazule alebo i konzervovaná kukurica je výborná. Potom treba pridať cesnak, alebo cibuľu, obľúbené koreniny a bylinky a na zahustenie ovsené vločky alebo strúhanú mrkvu.

Pár plátkov knedle stačí na prípravu pokrmu pre dve osoby. Buď si ju obalíme v rozšľahanom osolenom vajci a vypražíme na oleji alebo ju pokrájame na malé kocky. Tie opražíme do zlatista na oleji a zalejeme rozšľahanými vajcami, ktoré necháme najprv trochu vsiaknuť do knedlí a potom zmes dobre premiešame a dochutíme. Jedlo môžeme pripraviť aj na rozškvarenej slaninke alebo posekanom údenom mäse, ktoré nám zostalo po silvestrovskej oslave.

Ani zemiakové pyré nemusí vyjsť nazmar. Treba ho zmiešať s polohrubou múkou, 1 vajíčkom, rascou, soľou a majoránom a vymiesiť cesto, z ktorého vytvoríme šúľok. Ten pokrájame na kolieska a každé rozvaľkáme na placku, ktorú vypražíme na horúcom oleji do zlatista. Zemiakové posúchy chutia výborne s kečupom alebo s tatárskou omáčkou a so strúhaným syrom. Podobne ako langoše.

Krajce tvrdšieho chlebíka môžeme natrieť maslom a spolu s plátkami plesnivého syra zapiecť v rozohriatej rúre.

Mäso je tiež vďačnou ingredienciou. Či už varené alebo pečené môžeme pridávať do rôznych šalátov či do rizota alebo sa zaskvie pri príprave improvizovaných francúzskych zemiakov zapečených v kombinácii s vajíčkami a pokrájanou zeleninou. Jednoducho v štýle, čo komora dala.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com