Ako sa stravovať v chladných mesiacoch

15.11.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Zimné mesiace sú pre organizmus náročné. Vyžadujú pre tvrdšie klimatické podmienky iný prístup k štýlu stravovania. Práve správne zvolené potraviny pomôžu kompenzovať negatívne vplyvy zimy kompenzovať.

V tomto období sa treba vzdať radikálnych diét. V chladnom počasí potrebuje naše telo energeticky výdatnejšiu stravu ako v lete. Neznamená to, samozrejme, že si máme hojne dopriať najmä zakáľačkové pochúťky a intenzívne si pestovať tuk ako ochranný val pred mrazom. Stále platí, že najlepšia cesta je striedmosť. Upravíme len skladbu potravín a niektoré posunieme na dominantné pozície. Čo by teda v jedálničku počas blížiacej sa zimy nemalo zásadne chýbať?

  • strukoviny, najmä sója ako bohatý zdroj bielkovín
  • obilniny, hlavne celozrnný chlieb a pečivo
  • biele mäso a ryby, ale vhodná je i divina a baranina
  • vajíčka, syry a jogurty s vyšší percentom tuku
  • šťavy z ovocia a zeleniny, výborné sú jablká, cvikla, mrkva a pomaranče
  • čerstvé i sušené ovocie, najmä jablká, hrušky, slivky
  • šaláty z čerstvej zeleniny, hlavne zo zeleru, červenej repy, kelu, tekvice, kapusty a húb
  • kvasená kapusta
  • orechy a oriešky
  • jedlá ochutené zázvorom, kurkumou, cesnakom, škoricou, prípadne chilli


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com