Ako pripraviť zemiakovú kašu
03.04.2024
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Na prvý pohľad ide v prípade zemiakového pyré o chlebový recept, ktorý nie je hlavolamom ani pre kuchárskych diletantov. Jednoducho popučíme poriadne zemiaky a je to. No netreba zbytočne zjednodušovať. Aby sme si aj na tejto prílohe skutočne pochutili, príprava si vyžaduje správny postup.
- Dôležitý je už výber zemiakov. Najlepšie sú sypké, múčnaté druhy, ignorovať treba ružiaky vhodné skôr na zemiakový šalát.
- Zemiaky ošúpeme a uvaríme v menšom množstve vody, takto sa ich aróma a chuť viac koncentruje.
- Potom zemiaky precedíme, ale vodu zachytíme do hrnca alebo misky. Časť z nej môžeme použiť pri príprave kaše a zvyšok sa uplatní ako základ zemiakovej polievky.
- Domäkka uvarené zemiaky poriadne popučíme. Môžeme tak urobiť drvičom na zemiaky, ručným lisom alebo mlynčekom na pasírovanie.
- Pridáme kúsok masla a horúceho mlieka a zemiaky začneme šľahať buď ručnou pomôckou alebo elektrickým šľahačom. Postupne ešte pridávame po malých množstvách mlieko a môžeme priliať aj trochu teplej vody zo zemiakov. Potom kašu osolíme a dochutíme štipkou nastrúhaného muškátového orieška a ešte najemno došľaháme.
Tip: Zemiakové pyré môžeme vylepšiť aj inými ingredienciami. Spolu so zemiakmi uvaríme aj jednu väčšiu cibuľu feniklu alebo očistenú a rozkrájanú buľvu zeleru a poslednou verziou sú strúčiky z jednej hlávky cesnaku. Po každý raz spoločne prepasírujeme.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com