Ako oddeliť žĺtko od bielka
11.12.2024
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Niektoré bežné úkony v kuchyni môžu občas spôsobovať aj problémy. Napríklad s oddelením žĺtka od bielka zvyknú mať problém najmä začínajúce kuchárky, ktoré sa len zoznamujú so základmi pečenia.

Aj pri opatrnom prehadzovaní žĺtka z jednej polovice škrupinky do druhej sa žĺtko môže vyšmyknúť, spadnúť do úspešne oddelených bielkov a ešte sa aj rozliať. Ponúkame 3 rôzne triky, ako podobnej nehode zabrániť:
- V prvom prípade si bielok aj so žĺtkom pomaly vylejeme zo škrupiny na tanier, žĺtok potom prikryjeme pohárom a naklonením taniera zlejeme bielok do misky.
- Vajce však môžeme vyliať aj do lievika, pričom sa bielok prešmykne úzkou nohou a celý žĺtok uviazne v hornej časti tejto kuchynskej pomôcky. Treba však dávať dobrý pozor, aby sa obal žĺtka neporušil a zostalo celé.
- V poslednom prípade vylejeme vajce do misky čerstvé vajce, k žĺtku priložíme hrdlo otvorenej plastovej pollitrovky , ktorú stlačíme a znovu pustíme, takže tlak nasatého vzduchu pomôže premiestniť žĺtko do vnútra fľaše. Takto to môžeme urobiť aj s viacerými žĺtkami v miske.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com