Ako oddeliť žĺtko od bielka

26.02.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Niektoré bežné úkony v kuchyni môžu občas spôsobovať aj problémy. Napríklad s oddelením žĺtka od bielka zvyknú mať problém najmä začínajúce kuchárky, ktoré sa len zoznamujú so základmi pečenia.

Aj pri opatrnom prehadzovaní žĺtka z jednej polovice škrupinky do druhej sa žĺtko môže vyšmyknúť, spadnúť do úspešne oddelených bielkov a ešte sa aj rozliať. Ponúkame 3 rôzne triky, ako podobnej nehode zabrániť:

  • V prvom prípade si bielok aj so žĺtkom pomaly vylejeme zo škrupiny na tanier, žĺtok potom prikryjeme pohárom a naklonením taniera zlejeme bielok do misky.
  • Vajce však môžeme vyliať aj do lievika, pričom sa bielok prešmykne úzkou nohou a celý žĺtok uviazne v hornej časti tejto kuchynskej pomôcky. Treba však dávať dobrý pozor, aby sa obal žĺtka neporušil a zostalo celé.
  • V poslednom prípade vylejeme vajce do misky čerstvé vajce, k žĺtku priložíme hrdlo otvorenej plastovej pollitrovky , ktorú stlačíme a znovu pustíme, takže tlak nasatého vzduchu pomôže premiestniť žĺtko do vnútra fľaše. Takto to môžeme urobiť aj s viacerými žĺtkami v miske.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com