Ako mraziť ryby

13.02.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Rybacie mäso podlieha aj pre obsah veľkého množstva vody rýchlo skaze, preto s ním musíme zaobchádzať opatrne aj pri zmrazovaní. V mrazničke uskladňujeme zásadne čerstvé ryby.

Ako poznáme čerstvú rybu?

Výrazným znakom čerstvosti ryby sú lesklé a mierne vypuklé oči a vôňa, ktorá nepáchne výraznou "rybacinou". Ryba by mala byť pevná, po stlačení sval pružne nadobudne pôvodný tvar. Charakteristická je aj tmavoružová farba žiabrov. Ak chytia tmavočervené až hnedé sfarbenie, v žiadnom prípade rybu nekupujte. Hladké šupiny musia pevne držať a určite nesmú byť pokryté jemným filtrom slizu. Ak uprednostňujeme nákup už zmrazených rýb, starší tovar prezradí namrznutý ľad na obale.

Zásady správneho mrazenia

  • Čerstvá ryba vydrží v chladničke najviac dva dni, potom ju treba už tepelne upraviť. Ale v každom prípade je lepšie uložiť ju v plastovom uzavretom vrecúšku do misky naplnenej kockami ľadu a ten postupne dopĺňať. Pred tepelnou úpravou môžeme surové mäso pokvapkať citrónovou šťavou alebo octom, mäso bude takto pevnejšie, udrží si bielu farbu a stratí výrazný rybací pach. Možnosťou pre zjemnenie arómy je uložiť rybacie porcie pred varením do mlieka a potom opláchnuť.
  • Ak máme doma náruživého a úspešného rybára, treba si úlovok uschovať v mrazničke. Rybacie hody tak budeme mať aj po sezóne. Menšie ryby, napríklad pstruhy, len vypitveme, u väčších druhov kuchynskými nožnicami odstrihneme plutvy a chvost, ostrým nožom odrežeme hlavu a po narezaní brušnej dutiny odstránime vnútornosti. Šupiny odstraňujeme tupou stranou noža smerom od chvosta k hlave. Potom rybu umyjeme a zvnútra i zvonku dobre poutierame. Môžeme ju nechať v celku alebo naporciovať, prípadne stiahnuť pred nakrájaním z kože. Jednotlivé kusy vložíme do plastovej a hliníkovej fólie a uložíme v mrazničke.
  • Ryby rozmrazujeme pozvoľna v chladničke, filé dokonca môžeme do rozpáleného tuku vkladať len napoly alebo úplne nerozmrazené.
  • V mrazničke sa dajú uschovať asi na dva mesiace aj tepelne upravené ryby. Pečené alebo dusené kúsky však treba najprv nechať vychladnúť, zbaviť kože a kostí a pokrájané pokvapkať citrónovou šťavou. Až potom v plastovom obale uložiť do mraziaceho boxu. Zmraziť môžeme dokonca i údenú rybu, ale maximálne na dobu štyroch týždňov. Tú rozmrazujeme ako jediný druh pri izbovej teplote.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com