Ako chutí život bez chlebíka
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Niekomu by mama na cestu zopár buchiet do batôžka nabaliť nemala. Zostal by hladný alebo by sa zhoršil jeho zdravotný stav. To je osud celiatika - zahryznúť do voňavej, čerstvo upečenej pšeničnej žemličky si dovoliť nemôže. A vzdávať sa musí aj mnohých iných pochúťok.
Celiakia nie je ochorením, ktoré ohrozuje život. Je však dôležité, aby bol pacient disciplinovaný a dodržiaval diétu. Ide o autoimunitné ochorenie, pre ktoré musí mať človek genetické predpoklady. Preto sa v jednej rodine vyskytuje neraz aj viacej takýchto pacientov. Niekto má problémy už v detstve, u iného sa objaví po skončení výšky alebo až v päťdesiatke. Spúšťačom môžu byť rôzne faktory, napríklad stres.
Aké problémy spôsobuje lepok
Lepok, na ktorý sú títo pacienti alergickí, je látka, ktorú obsahujú všetky základné obilniny charakteristické aj pre náš región – pšenica, ovos, raž a jačmeň. V organizme celiatika spôsobuje lepok podráždenie imunity a následne zápal a poškodenie sliznice tenkého čreva, ktorého steny sa stenčia a klky, dôležité pre vstrebávanie živín, sa skrátia. Funkcia tenkého čreva sa výrazne zhorší, zníži sa prísun látok, čo spôsobuje pacientovi rôzne tráviace, ale aj ďalšie zdravotné problémy.
Telu totiž začnú chýbať dôležité živiny, vitamíny a minerály. Klasickým symptómom je únava a znížená výkonnosť. Niektorí o svojom probléme dlho netušia. Ale roky berú železo pre chudokrvnosť. A pritom môže ísť neraz práve o pacienta s celiakiou. Niekedy sa tento zdravotný problém prejaví dramaticky – bolesťami žalúdka, častými hnačkami až výrazným úbytkom kilogramov. Príznakom môžu byť aj zvýšené pečeňové testy alebo komplikácie s pleťou. Neliečená celiakia čiže dlhodobé poškodzovanie tráviaceho systému pôsobením lepku má niekedy aj vážnejšie dôsledky pre človeka. Pre chronický nedostatok vápnika sa urýchli proces osteoporózy, pri ktorej hrozia častejšie zlomeniny. A v niektorých prípadoch môže chronický zápal čreva vytvoriť podmienky pre rozvoj rakoviny.
Liečia sa vhodnou stravou
Celiatici neužívajú lieky, ale liečia sa správnym výberom potravín. Z jedálnička musia vylúčiť všetky potraviny, ktoré obsahujú čo i len zlomok lepku. Okrem bežných výrobkov z obilnín, či už je to chlieb, koláče alebo cestoviny, sa táto zložka nachádza i v škrobe a môže sa vyskytovať i v kečupe a v horčici. Problémom je aj modifikovaný škrob v čokoláde, v tavených syroch či v bujóne bujóny. A múku s lepkom obsahujú neraz aj salámy a iné údeniny. Každý pacient preto musí trpezlivo študovať všetky informácie na obaloch, čo je náročné na čas. No vďaka disciplinovanosti sa črevo po čase upraví a človek sa cíti lepšie. Mnohí, ktorí pre tráviace ťažkosti výrazne schudli, sa vrátia k pôvodnej hmotnosti. A hlavne sa dostanú celkovo do dobrej formy a už im nechýba energia na prácu i na kvalitný plnohodnotný život, ako tomu bolo pred stanovením diagnózy.
Čo všetko môže celiatik jesť:
- produkty z bezlepkovej múky (chlieb, bagety, keksíky)
- mliečne výrobky
- mäso, ryby
- zemiaky, ryžu
- zeleninu a ovocie
Poznámka: Celiakia sa vyskytuje najčastejšie v Európe a najmä v Škandinávii, ktorá sa považuje za kolísku tohto zdravotného problému. V Singapure, Indonézii či v iných ázijských krajinách toto ochorenie nepoznajú, ale na americký kontinent pre migráciu sa už dostalo.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com