Ako chutí život bez chlebíka
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Niekomu by mama na cestu zopár buchiet do batôžka nabaliť nemala. Zostal by hladný alebo by sa zhoršil jeho zdravotný stav. To je osud celiatika - zahryznúť do voňavej, čerstvo upečenej pšeničnej žemličky si dovoliť nemôže. A vzdávať sa musí aj mnohých iných pochúťok.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200003859-2426624268/freepik_zivot_bez_chlebika_1.jpeg?ph=65bad9d253)
Celiakia nie je ochorením, ktoré ohrozuje život. Je však dôležité, aby bol pacient disciplinovaný a dodržiaval diétu. Ide o autoimunitné ochorenie, pre ktoré musí mať človek genetické predpoklady. Preto sa v jednej rodine vyskytuje neraz aj viacej takýchto pacientov. Niekto má problémy už v detstve, u iného sa objaví po skončení výšky alebo až v päťdesiatke. Spúšťačom môžu byť rôzne faktory, napríklad stres.
Aké problémy spôsobuje lepok
Lepok, na ktorý sú títo pacienti alergickí, je látka, ktorú obsahujú všetky základné obilniny charakteristické aj pre náš región – pšenica, ovos, raž a jačmeň. V organizme celiatika spôsobuje lepok podráždenie imunity a následne zápal a poškodenie sliznice tenkého čreva, ktorého steny sa stenčia a klky, dôležité pre vstrebávanie živín, sa skrátia. Funkcia tenkého čreva sa výrazne zhorší, zníži sa prísun látok, čo spôsobuje pacientovi rôzne tráviace, ale aj ďalšie zdravotné problémy.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200003863-82f0182f03/freepik_zivot_bez_chlebika_2.jpeg?ph=65bad9d253)
Telu totiž začnú chýbať dôležité živiny, vitamíny a minerály. Klasickým symptómom je únava a znížená výkonnosť. Niektorí o svojom probléme dlho netušia. Ale roky berú železo pre chudokrvnosť. A pritom môže ísť neraz práve o pacienta s celiakiou. Niekedy sa tento zdravotný problém prejaví dramaticky – bolesťami žalúdka, častými hnačkami až výrazným úbytkom kilogramov. Príznakom môžu byť aj zvýšené pečeňové testy alebo komplikácie s pleťou. Neliečená celiakia čiže dlhodobé poškodzovanie tráviaceho systému pôsobením lepku má niekedy aj vážnejšie dôsledky pre človeka. Pre chronický nedostatok vápnika sa urýchli proces osteoporózy, pri ktorej hrozia častejšie zlomeniny. A v niektorých prípadoch môže chronický zápal čreva vytvoriť podmienky pre rozvoj rakoviny.
Liečia sa vhodnou stravou
Celiatici neužívajú lieky, ale liečia sa správnym výberom potravín. Z jedálnička musia vylúčiť všetky potraviny, ktoré obsahujú čo i len zlomok lepku. Okrem bežných výrobkov z obilnín, či už je to chlieb, koláče alebo cestoviny, sa táto zložka nachádza i v škrobe a môže sa vyskytovať i v kečupe a v horčici. Problémom je aj modifikovaný škrob v čokoláde, v tavených syroch či v bujóne bujóny. A múku s lepkom obsahujú neraz aj salámy a iné údeniny. Každý pacient preto musí trpezlivo študovať všetky informácie na obaloch, čo je náročné na čas. No vďaka disciplinovanosti sa črevo po čase upraví a človek sa cíti lepšie. Mnohí, ktorí pre tráviace ťažkosti výrazne schudli, sa vrátia k pôvodnej hmotnosti. A hlavne sa dostanú celkovo do dobrej formy a už im nechýba energia na prácu i na kvalitný plnohodnotný život, ako tomu bolo pred stanovením diagnózy.
Čo všetko môže celiatik jesť:
- produkty z bezlepkovej múky (chlieb, bagety, keksíky)
- mliečne výrobky
- mäso, ryby
- zemiaky, ryžu
- zeleninu a ovocie
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200003865-63fe063fe3/freepik_zivot_bez_chlebika_3.jpeg?ph=65bad9d253)
Poznámka: Celiakia sa vyskytuje najčastejšie v Európe a najmä v Škandinávii, ktorá sa považuje za kolísku tohto zdravotného problému. V Singapure, Indonézii či v iných ázijských krajinách toto ochorenie nepoznajú, ale na americký kontinent pre migráciu sa už dostalo.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com