Ak nám prekáža aróma cibule

19.05.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Niekto to rád bez cibule, lebo jej arómu veľmi neobľubuje. Faktom však zostáva, že tento druh zeleniny výraznej chuti dodáva mnohým jedlám tú správnu chuť. Bez cibule by sme nemohli pripraviť chutné polievky ani mäso s omáčkou. Ak však chceme eliminovať silnú cibuľovú arómu, stačí dodržať technologický postup pri jej úprave.

  • Základom je nakrájať cibuľu skutočne nadrobno až najemno, aby sa dobre vydusila.
  • Dusíme ju na masle alebo na oleji veľmi pomaly pri strednej až nízkej teplote, proces trvá asi 20 minút.
  • Občas ju premiešame, aby pustila postupne všetku šťavu, ktorá sa v priebehu dusenia vyparí, až napokon skaramelizuje na stenách i na dne panvice.
  • Potom prilejeme trochu vývaru, vína alebo portského, ktorým rozpustíme šťavy prilepené na panvicu a dobre povaríme, kým sa väčšina tekutiny znovu vyparí. Potom už môžeme pridávať ostatné ingrediencie, napríklad pokrájané mäso alebo zeleninu.
  • Počas dusenia zmenší cibuľa svoj objem až na desatinu a pri pomalom procese sa zbaví silnej arómy. Charakteristická chuť však ostáva a správne ovplyvní konečný výsledok, či už pripravujeme guláš alebo restovanú pečeň.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com