Aby sa vyprážaný syr vydaril

14.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Vyprážaný syr majú mnohí v rebríčku obľúbených jedál umiestnený na prvom mieste, dokonca ho milujú aj deti. Možno tento recept nie je príkladom racionálnej výživy, ale je to nesporne pochúťka, ktorú si môžeme dopriať aspoň občas. Takže by sa nám mala vydariť. Roztečený plátok s pripáleným okrajom nie je to pravé orechové či v tomto prípade skôr pravé syrové.

  • Dôležité je správna voľba, na vyprážanie sa najviac hodia syry 45-percentné čiže tučnejšie.
  • Plátky syra obalíme v múke, vo vajci rozšľahanom s mliekom a v strúhanke a pridáme ešte jeden obal, ale už len z vajíčka a zo strúhanky.
  • Odporúča sa tiež odložiť takto pripravené porcie na dve hodiny do chladničky a až potom ich vyprážať. Treba ich rozložiť po väčšom tanieri a po hodine otočiť, aby trochu oschli na oboch stranách. Alternatívou je uložiť obalené plátky syra na pol hodiny do mrazničky. Podobne funguje aj hotový polotovar z obchodu – obalené a zamrazené porcie syra sa vyprážajú hneď po vybratí z mrazničky.
  • Syr nevkladáme do vyššej vrstvy oleja, ale stačí malé množstvo, potrebujeme však kvalitnú panvicu, aby sa strúhanka nepripálila.
  • Olej musí byť dobre rozpálený, po chvíli ho trochu stlmíme, ale mal byť stále dostatočne silný, aby strúhanka získala farbu, pretože syr zmäkne rýchlo, nepotrebujeme prepiecť ako bravčový rezeň.
  • Syr obraciame špeciálnou naberačkou, nikdy do neho nepicháme vidličkou, lebo sa ochranná vrstva obalu naruší a syr vytečie.
  • Po dosmažení plátky prenesieme na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
  • Vyprážaný syr podávame hneď s hranolčekmi alebo varenými zemiakmi (najlepšie novými) a s tatárskou omáčkou alebo s majonézovým dressingom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com