Žemľovou plnkou nič nepokazíte
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Ak sa chystáme upiecť kurča, kačicu, teľaciu hruď či bravčový bôčik, dajme si trochu práce navyše a naplňme mäso žemľovou plnkou. Získame tak z jedného pokrmu viac porcií a plnka po upečení naberie z hydiny alebo teľaciny výraznejšiu chuť.
Na prípravu potrebujeme 3 až 4 žemle alebo rožky. Lepšie použiť nie celkom čerstvé, skôr tie z predošlého dňa, budú sa ľahšie krájať. Pokrájané na kocky alebo plátky ich dáme do misy, polejeme opatrne vlažným mliekom a potom zľahka premiešame. Netreba to prehnať, aby nebolo pečivo rozmočené, alebo mliekom naopak šetriť, takže pečivo zostane takmer suché. Má byť tak akurát navlhčené. Necháme ho takto chvíľu postáť a potom doň rozbijeme 4 až 5 celých vajec a premiešame. Potrebujeme istý čas, aby sa vajcia do pečiva vsiakli a vytvorili zmes, ktorá sa ľahko mieša. Medzitým si ošúpeme väčšiu cibuľu, ktorú najemno postrúhame. Pridáme ju do žemľovej zmesi, ktorú dobre posolíme a posypeme hojne majoránom i posekanou petržlenovou vňaťou. Kto chce plnke dodať zaujímavú chuť, pridá niekoľko kuracích pečení, rozotrených nožom na doske. Ak je plnka mazľavá, prisypeme trochu strúhanky na zahustenie a ak suchá, pridáme ešte jedno surové vajce.
Preverené rady
- Keď plníme hydinu, neprežeňme to s množstvom surovej plnky. Tá sa pri pečení vďaka vajciam objemovo zväčší a potom sa môže potrhať koža, ktorou otvor uzavrieme. Môžeme ju spojiť kovovými ihlicami na tento účel, ale ak nám v kuchynskej výbave chýbajú, otvor stačí zašiť pár stehmi hrubšou bielou niťou.
- Ak chceme urobiť mäsovú rolku s plnkou, najprv si hovädziu roštenku alebo kus bravčového stehna postupne narežeme, aby sme získali väčšiu plochu. Tú potrieme vrstvou plnky a spolu zatočíme do tvaru väčšej rolky, ktorú ešte previažeme na viacerých miestach a môžeme dať piecť.
- V prípade teľacej hrude alebo bravčového bôčika urobíme ostrým nožom čo najväčší otvor medzi kosťami a vrstvou mäsa, ktorý vyplníme žemľovou plnkou. Otvor uzavrieme kovovými ihlicami alebo niťou.
TIP: V prípade, že sme množstvo dobre neodhadli a urobili sme viac plnky, môžeme ju upiecť v mištičke z alobalu. Dôležité je dať na spodok i navrch plátky údenej, anglickej alebo oravskej slaniny, ktorá zlepší chuťové vlastnosti plnky a a zabráni prilepeniu na alobal a tvorbe tvrdšej opečenej kôrky na vrchu.