Zdravšie sviatočné pečenie

14.12.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA   Už máte otvorenú kuchársku knihu na správnej strane a nakúpené všetky prísady do vianočných koláčov? Ak pritom uvažujete, ako svojim blízkym ponúknuť nielen chutné, ale aj zdravé jedlo, vzdajte sa raz bielej múky a vyskúšajte náhrady.

Trh ponúka viaceré potraviny, ktoré môže spestriť váš jedálniček a zároveň prispejú k zdravšiemu štýlu stravovania. Náhrady, ktoré vlastnosťami plnohodnotne zastúpia bielu múku, totiž obsahujú viac vitamínov a minerálov.

  • Pohánka má typickú orieškovú príchuť, je preto ideálna pri pečení koláčov a domácich keksov, hodí sa však aj do cesta na chlieb a žemle či rožky. Ako bezlepková potravina je vhodná i pre celiatikov a ľudí s problémami tráviaceho traktu.
  • Amarant je obilnina s najvyšším obsahom bielkovín a navyše je zdrojom esenciálnej aminokyseliny lysin, ktorá je dôležitá pre tvorbu protilátok, hormónov a enzýmov. Múka z amarantu je vhodná pre pacientov s bezlepkovou diétou, s potravinovou alergiou a pre deti, ktorým začnú mamičky zavádzať do stravy nemliečne potraviny.
  • Konopná múka je zdrojom omega-3 a omega-6 kyselín a zvykne sa pridávať do cesta na chlieb, ale aj vhodná je aj na zahusťovanie omáčok a polievok.
  • Ryžová múka nemusí byť len ingredienciou na prípravu kaše pre batoľa, ale skvelo odľahčí krém do torty alebo cesto na palacinky. I vianočné pečivo bude viac krehké. Navyše neobsahuje problematický lepok, preto nezaťažuje tráviaci systém.
  • Gaštanová múka sa získava zomletím sušených jedlých gaštanov a má jemnú chuť a príjemnú arómu. Okrem toho, že sa z nej robia rôzne dezerty a cukrárenské polotovary, ako gaštanová zmrzlina alebo nugát, môžeme ju zamiešať do bežne používanej múky, keď pečieme vianočné pečivo alebo zahusťujeme polievku.

Dá sa aj kombinovať

Alternatívy múky ako hlavnej prísady pri pečení môžeme kombinovať. Napríklad amarantovú múku (prípadne mandľovú) je dobré spojiť s ryžovou. Trené cesto bude mať správnu konzistenciu, keď ku špaldovej pridáme tretinu dávky ryžovej a rovnaké množstvo kokosovej. Ražná múka je hustejšia a ťažšia, preto ju treba zmiešať vždy vo vhodnom pomere podľa charakteru receptu so špaldovou.

Prečo bielu múku radšej nie

Počas sviatočných dní s bohato prestretým stolom skonzumujeme viac sladkého pečiva zákuskov než inokedy. Preto by sme mali práve pri príprave vianočných múčnikov znížiť spotrebu bielej múky, ktorá pre vysoký obsah škrobu hlavne zasýti, ale chýbajú jej dôležité živiny. Dôvodom je, že nie je produktom celého zrna, ale iba jeho vnútornej časti. A práve šupka, ktorá sa odstraňuje, je studnicou vitamínov skupiny B. Biely chlieb a pečivo upečené zo pšeničnej múky telo rýchlo spracuje, preto z neho rýchlejšie priberáme.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com