Zdobíme sviatočné cukrovinky

11.12.2025

VARENIE - RADY Z KUCHYNE     Vo väčšine domácností už asi rozvoniavajú vianočné cukrovinky, vanilka sa mieša s anízom, škoricou a orechmi. No niekde si ešte dávajú čas na ozdobovanie medovníčkov a keksíkov. Ak vám pri predvianočnom zhone došla fantázia, ponúkame pár šikovných trikov, ako lahodné pečivo urobiť aj krásnym a ešte príťažlivejším.

Bielu polevu získame vymiešaním preosiateho práškový cukor s vodou alebo s citrónovou či pomarančovou šťavou, ktoré pridávame postupne, aby bola poleva polotekutá. Zmes vložíme do mikroténového vrecúška, vytvoríme malý batôžtek a potom tenkými nožnicami odstrihneme miniatúrny roh, aby sme neurobili príliš veľký otvor. Kornútik na striekanie ozdôb môžeme urobiť aj stočením pergamenového papiera.

Efektné je dekoratívne mramorovanie. Po celej ploche polovice keksu nanesieme bielu polevu a na druhú časť farebnú a potom špajdľou obe farby trochu premiešame, buď iba v časti, kde sa spájajú, alebo po celej ploche.

Na drobné dezerty poliate citrónovou alebo punčovou polevou ešte nanesme tenkými linkami roztopenú čokoládu a v strede prejdime po dĺžke dezertu špajdľou, čím vytvoríme efekt nadväzujúcich vĺn. Potom nechajme stuhnúť.

Prácu nám uľahčia rôzne perličky, farebné guľôčky, čokoládové hviezdičky, farebný trblietavý cukor a drobné cukríky, ktorými posypeme povrch polomäkkej polevy, aby po jej úplnom stuhnutí neodpadávali.

Pekne vyzerá aj posypanie pečiva práškovým cukrom cez malé husté sitko, ak sme predtým položili do stredu keksu šablónu tvrdého papiera (vianočný stromček, hviezdičku). Po jej odstránený zostane v centre milý obrázok obsypaný cukrovým popraškom.

Osvedčenou ingredienciou na zdobenie sú oriešky. Pekne vyzerá polovica vlašského orecha alebo celá mandľa či lieskový oriešok (opražený v rúre a ošúpaný). I nahrubo zomleté orechy môžeme dopoly utopiť v polomäkkej čokoládovej poleve.

Na posypanie vianočného pečiva môžeme používať aj posekanú griláž. Zmes si pripravíme z kryštálového cukru (100 g) a 2 lyžíc medu, ktoré necháme spolu v rajnici skaramelizovať, potom pridáme posekané orechy a necháme vychladnúť.

Chutnou polevou na drobné dezerty je aj karamelová. Získame ju z kryštálového cukru (200 g), ktorý necháme na slabom ohni v kastróliku skaramelizovať. Potom pridáme 200 ml horúcej smotany na šľahanie a krátko povaríme.

Vymiešaním 150 g práškového cukru, 2 lyžíc horúcej vody a 4 lyžíc rumu dostaneme chuťovo výraznú polevu s vysokým leskom.

Nepečené cukrovinky, napríklad čokoládové guľôčky môžeme obaliť v kokose a ak si trúfneme, pridajme aj pár dekorácií vymodelovaných zo zafarbeného marcipánu v tvare lístočkov, hviezdičiek a pod.

TIPY:

  • Bielu polevu si môžeme zafarbiť potravinárskymi farbami. 
  • Ak ich nemáme po ruke, polevu môžeme prifarbiť šťavou z čerešňového či malinového kompótu, čím získame pekný ružový odtieň.

Dajte šancu malým výtvarníkom

Aj keď dnes už dostať v obchode hotové pečivo od výmyslu sveta, domáce sa cení viac. Aj lepšie chutí. A dôležitý je aj proces tvorby, najmä ak sú v rodine menší a väčší školáci. Zapájaním minimálne do fázy zdobenia sa v deťoch vytvára vzťah k vianočným tradíciám. Napokon, je to nenáročná činnosť s prvkami tvorivosti, najmladší členovia rodiny sa v nej určite nájdu.

Užitočné pomôcky

Kto si nechce spoľahnúť na domáce zdroje dizajnérskych aktivít, môže siahnuť po profesionálnych. V oddelení potravín na pečenie múčnikov nájde tuby s rôznymi farbami, zdobiace tužky na pečivo, ktorými sa dajú vytvoriť ornamenty podľa vlastných predstáv bez veľkej prípravy. Tubičku stačí otvoriť a polevu pri nanášaní na medovník pomaly vytláčať pri kresbe vlnoviek, bodiek, kvietočkov, mašličiek či drobných dekorácií.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com