Záchranné koleso pre omáčku

16.02.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Kedysi pýcha každej dobrej kuchárky – teplá omáčka, podávaná k mäsu, k rybe či k zemiakom začína byť trochu zatrateným jedlom. Nechceme priberať, preto preferujeme minútky a šalátové zmesi, no v niektorých domácnostiach si na klasiku ešte stále potrpia. Na úspech sviečkovej či kôprovej však treba poznať správne finty.

Chce to naozaj cvik, aby sa niečo nepokazilo, čo sa pri príprave omáčky stáva dosť často. Ako odstrániť menšie nehody pri varení, ktoré by napokon mohli pokaziť radosť všetkých členov rodiny, ktorí sa tešia na plnenú papriku alebo hubovú omáčku k pečenému mäsu a knedli?

Ak sme ju pripálili

Ak sme mali silný oheň a omáčka sa pripálila, okamžite ju odstavíme a prelejeme do nového hrnca tak, aby prihorené časti zostali v pôvodnom. Potom dáme do omáčky povariť zemiak, biely chlieb alebo chlebovú kôrku a napokon ju precedíme. Pripálenú chuť dokáže do seba absorbovať aj čistá korková zátka. Po chvíli varenia vyberieme a vyhodíme.

Ak sme ju presolili

  • Skúsme pridať trochu kryštálového cukru alebo lyžičku medu.
  • Povarme v nej prekrojený zemiak (alebo nahrubo postrúhaný zemiak či na kocky nakrájané jablko, prípadne 2 krajce tmavého chleba, v takýchto prípadoch však treba omáčku precediť) Tieto potraviny dokážu prebytočnú soľ v priebehu 10 minút varenia absorbovať.
  • Nadstavme ju trochou mlieka, smotany alebo vývaru.
  • Zamiešajme do omáčky jeden surový žĺtok z vajca, kokosové mlieko, maslo alebo kyslú smotanu, všetky tieto ingrediencie omáčku zjemnia a zbavia ju slanej chuti.

Ak sa nám zrazila

Pridáme trochu smotany a rozmixujeme ju ručným ponorným mixérom. Ak ho nemáme po ruke, tak omáčku vložíme do plastovej dobre uzatvárateľnej nádoby a dobre ňou chvíľu poriadne trepeme. Hrudky sa zvyknú o steny nádoby nárazom rozbiť.

Ak sme ju prekyslili

Pomôže nám štipka jedlej soli alebo trochu cukru a na zjemnenie je výborné mlieko alebo smotana, stačí menšie množstvo. Ak sme to s octom alebo citrónovou šťavou prehnali, neostáva nič iné, len omáčku znovu nadstaviť (zvýšiť objem), trochu zahustiť a napokon dochutiť.

Ak nám zredla

Po vložení niektorých druhov zeleniny, ako sú rajčiaky alebo uhorky, sa môže hustotou dokonalá omáčka zmeniť na tekutejšiu. Jej správnu konzistenciu zachránime škrobovou múčkou (zemiakovou alebo kukuričnou), ktorú rozmiešame v troche vody a vlejeme za stáleho miešania do omáčky. Zahustiť a zároveň zjemniť ju dokáže aj žĺtok alebo sneh ušľahaný z vaječných bielkov.

Ak sme ju príliš zahustili

Pomoc je jednoduchá – pridať smotanu alebo mlieko a potom ešte dochutiť soľou a korením, prípadne trochou octu či citrónovej alebo limetkovej šťavy.

Užitočné tipy:

  • Omáčky podávané s mäsom by mali mať aj tmavšiu farbu. Získame ju pridaním karamelu alebo červenej papriky zamiešanej do opraženej cibuľky.
  • Do omáčky určenej na mäso z diviny je dobré počas prípravy pridať pár zrniek jalovca čiže sušenej borievky.
  • Smotanové omáčky dlho nevaríme, ale po pridaní húb, chrenu alebo kôpru ich necháme už len prejsť varom, aby sa ingrediencie nerozvarili alebo, ako v prípade chrenu, nezhorkli.
  • Aby sme zabránili vytváraniu kôrky na povrchu teplej omáčky, stačí po uvarení prejsť po celej hladine kúskom masla napichnutým na vidličke či na noži.

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com