Z čučoriedok lepší zrak

13.02.2024
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA    Už nemusíme prácne hľadať čučoriedky ako malý poklad ukrytý v lese. V minulosti ako typicky lesné plody boli čučoriedky menej dostupné, ale dnes sa už pestujú. Situácia tak prihráva častejšej konzumácii. Argumentom je prínos tohto letného ovocie s modrofialovými bobuľami pre zdravie.

Čučoriedky sú vhodné na prípravu koláčov, pudingov, nákypov, rôsolov a ovocných pohárov najmä v kombinácii so smotanou, s medom a s jogurtom. No pre sviežu chuť ich môžeme konzumovať aj samotné. Dôvodom je ich zloženie a pozitívny vplyv na organizmus. Okrem vysokého obsahu vitamínu C im nechýba karotén a železo.

  • Prítomné flanoidy zlepšujú kondíciu krvných vlásočníc, čo pomáha predchádzať poškodeniu žíl a slabému krvnému obehu najmä u diabetikov.
  • Posilňujú aj imunitný systém vďaka antioxidačným, protiinfekčným a protizápalovým účinkom.
  • Výťažok z čučoriedok môže zlepšiť nočné videnie a adaptáciu očí na svetlo, dopriať by si ich pravidelne mali aj ľudia pracujúci denne na počítači, ich oči sa potom neunavia tak rýchlo.
  • Čučoriedková šťava sa odporúča popíjať pri vysokom krvnom tlaku, pretože znižuje riziko chorôb srdcovo-cievneho systému.
  • Toto ovocie obsahuje zložku, ktorá ochraňuje steny močového mechúra a močové cesty pred baktériami.
  • Čaj uvarený z čerstvých alebo sušených čučoriedok je účinný proti hnačke.
  • Deťom pomáha pri zápale ústnej dutiny a hrtanu, dobre lieči ranky na ďasnách a jazyku.
  • Čerstvou čučoriedkovou šťavou sa môžu potierať ekzémy a lupienka.
  • Zriedená šťava je dobrá ako kloktadlo na zapálené hrdlo.
  • Nezanedbateľný nie je ani upokojujúci účinok čučoriedok na nervy (v stresových situáciách, najmú v období ruje ich preto častejšie vyhľadáva lesná zver).

Aké množstvo si dopriať

V prípade zdravotných problémov sa odporúča užívať ovocie denne, buď čerstvé alebo dva malé poháre šťavy. Alternatívou je aj niekoľko šálok čaju uvareného z 250 ml vody a 60 g čerstvých bobúľ alebo 15 g sušených.

Poznámka: Ukázalo sa, že i po tepelnej úprave si čučoriedky svoje terapeutické účinky uchovávajú. Je to však krehké ovocie, preto by sa malo variť na miernom ohni len niekoľko minút. Čerstvé bobule sú najchutnejšie pri izbovej teplote, pre zachovanie vitamínov pre zimné obdobie ich môžeme zavárať, sušiť alebo zamrazovať.

Viete, že...

  • .... čučoriedky poznajú v rôznych slovenských lokalitách pod inými názvami jafury, borovnice či čierne jahody?
  • .... pre výrazne farebnú šťavu ju v minulosti používali farbiari a vinári?
  • .... čučoriedky chránia organizmus proti rakovine účinnejšie ako rovnaké množstvo jahôd alebo sliviek?

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com