Vyskúšajte starosvetské chute
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Dnešná moderná kuchyňa pojme všetky chute. Ani slovenská sa neubránila exotickým variantom obeda. Na druhej strane už mnohí zabudli používať pri varení tradičné potraviny, ktoré u našich predkov tvorili základ domácej váry. Škoda ich nechať zabudnuté, mnohé sú nielen zdravé, ale po správnom spracovaní aj veľmi chutné.
Pohánka pochádza pravdepodobne z Číny, ale dnes sa už pestuje aj na európskom kontinente. Plody tmavej farby majú ostrú chuť, preto by sa pri príprave kaše mali kombinovať s inými obilninami a korenistými bylinami. Uplatnenie v kuchyni našli skôr pražené zrná, ktoré jedlám dodávajú orieškovú príchuť. Cestoviny z pohánkovej múky majú tmavohnedú farbu a sú vhodné pre ľudí s bezlepkovou diétou.
Bôb je strukovina s veľkými plodmi zelenkavej farby, ktoré po usušení zhnednú. Po úprave sú ľahko stráviteľné a chutia aj uvarené a iba jemne osolené. Vhodné sú do polievok a šalátov, dochucujú sa rascou a cesnakom. Bôb je výborným zdrojom vlákniny a pomáha preto pri problémoch zažívacieho charakteru.
Čakanka znovu objavená ako alternatíva na prípravu šalátov s pikantnou príchuťou. Môže sa aj zapekať a najlepšie sa k nej hodí karí korenie a muškátový orech. Zaujímavé je, že čakankové puky bielej farby boli vyšľachtené z koreňovej čakanky, z ktorej sa vyrábala náhrada kávy cigória.
Sladký fenikel pochádzajúci z Grécka má sladkastú, aromatickú príchuť. Môže byť prvou pomocou pri tráviacich problémoch, najmä nadúvaní. Feniklové cibule majú mať bielu alebo bledozelenú farbu, v tmavozelených sa vytvárajú horkasté látky. Preto ho neskladujeme v chladničke dlhšie ako dva dni. Táto zelenina je veľmi chutná v surovom stave do šalátov, alebo predvarená na zapekanie. S koreninami to netreba preháňať. Stačí trochu citrónovej šťavy a cesnaku.
Sója, ktorá sa na tejto planéte pestuje už tisícročia, je bohatým zdrojom bielkovín a esenciálnych mastných kyselín. Existujú aj čierne, zelené a červené odrody, ale najčastejšie sa používa žltá. Sójové bôby sú vhodné do zeleninových šalátov, ale aj na prípravu polievok a prívarkov. A je základom pre výrobu produktov s vysokým bielkovín, či už sójového mlieka alebo syra tofu, ktorý obyvatelia Ázie konzumujú už stáročia. Môžeme z neho pripravovať jedlá varením, pečením i fritovaním.
Čierny koreň je u nás menej známy druh zeleniny. Používa sa namiesto špargle, ktorá je náročná na pestovanie a preto drahšia. Pri príprave si treba dávať pozor, pretože farbí načerveno.
Tieto zázraky nikdy nevylievajte
Cmar ako odpadový produkt pri výrobe masla je bohatý na bielkoviny a minerálne látky, ale obsahuje málo tuku. Pri priemyselnom spracovaní sa do neho pridávajú kultúry acidofilných baktérií. Môže sa piť ako osviežujúci nápoj alebo pridávať do cesta na chlieb a do polievky.
Srvátka je tekutina žltkastej farby, ktorá zostane v miske po odkvapkaní syrovej hrudky alebo tvarohu. Je to bohaté žriedlo bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov a minerálov, ktoré vylepší chuť omáčky či polievky a obohatí zloženie kysnutého cesta. Ale môže sa piť ako nápoj, vhodný je aj pre starších ľudí a tehotné ženy, u športovcom podporuje rast svalovej hmoty.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com