Viete správne zahusťovať šťavu?

14.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Varenie si občas žiada cit šéfkuchára. Nielen kvalitné potraviny, správna receptúra a vhodne zvolené koreniny, aj posledná fáza je podstatná. Jedlá treba dokončiť správne, aby sme záverečným krokom niečo nepokazili. Kameňom úrazu býva zahusťovanie pokrmov.

Omáčka pri príprave duseného mäsa neraz rozhodne o zážitku z jedla. Nemá byť veľmi tekutá, ale ani príliš hustá a použitá ingrediencia by nemala posunúť či dokonca znehodnotiť jej chuťové vlastnosti. Čím ju najlepšie zahustiť?

  • Smotanou - potrebujeme asi 80 ml, ktoré so šťavou prevaríme na požadovanú hustotu.
  • Maslom – stačí pár kociek studeného tuku, ktorý necháme rozpustiť už v šťave vyvretej na správne množstvo.
  • Maizenou – vymiešame ju v studenej vode a pomaly vlejeme do mierne vriacej omáčky. Kukuričný škrob môžeme nahradiť aj zemiakovým.
  • Zeleninovým pyré – pripravíme si ho z koreňovej udusenej zeleniny, ktorú rozmixujeme a pridáme do šťavy.
  • Postrúhaným chlebom alebo bielym pečivom – výpek alebo šťavu treba nechať s pridaním strúhanky dobre povariť, kým nevznikne hladká šťava.

Osvedčila sa múka

Obľúbenou potravinou na zahusťovanie je hladká múka. Máme viaceré možnosti, ako ju použiť:

  • Po dokončení omáčky ju poprášime múkou a necháme prevariť.
  • Do múky obalíme kúsky mäsa, ktoré na oleji opečieme a po priliatí trochy vody múka šťavu zahustí. Postup je vhodný najmä pri príprave minútok z hydinového a teľacieho mäsa, z rýb a z bravčovej panenky.
  • Z múky a z masla v pomere 1:1 si vidličkou urobíme kašu, ktorú necháme postáť v chladničke. Potom ju po kúskoch zamiešame do šťavy duseného pokrmu a necháme prevrieť.
  • Maslo necháme rozpustiť, pridáme trochu múky a za stáleho miešania upražíme pri miernej teplote zápražku, ktorou jedlo zahustíme. Potom však postupujeme opačne - šťavou zalejeme hotovú zápražku a za stáleho miešania uvaríme na požadovanú hustotu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com