Viete, ako na kysnuté cesto?

07.01.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Kysnuté múčniky sú obľúbené počas celého roka, ale častejšie sa zvyknú pripravovať vo sviatočných dňoch. Povieme si základné zásady jeho prípravy a pridáme aj zopár osvedčených trikov.

Základnými potravinami sú droždie, cukor, vajce, soľ, tuk, mlieko a samozrejme kvalitná hladká, polohrubá alebo hrubá múka (podľa druhu múčniku). Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, pretože chlad predlžuje dobu kvasenia, mlieko má byť dokonca vlažné. Potraviny preto vyberme z chladničky aspoň hodinu, lepšie však dve pred prípravou cesta.

V prípade tuhšieho cesta potrebujeme na kilogram múky asi 40 g čerstvého droždia, 200 ml mlieka, 100 g tuku, 100 g cukru a pol lyžičky soli.

Tuk môže byť vlažné rozpustené maslo alebo margarín, ale aj olej.

Najprv si pripravíme kvások z vlažného mlieka, do ktorého rozmrvíme droždie a pridáme trochu soli, cukru a múky.

Medzitým si zmiešame preosiatu múku, zvyšok mlieka, cukru, soli a vajce, v prípade jemnejšieho cesta sú vhodnejšie 1 až 2 žĺtky. Môžeme pridať postrúhanú citrónovú kôru a balíček vanilkového cukru. Napokon pridáme nakysnutý kvások. Všetko dobre premiešame a cesto miesime varechou dovtedy, kým sa neodlepuje od misky, musí byť hladké a lesklé. Proces si uľahčíme a urýchlime ručným mixérom. Nepriateľom je i chlad, treba preto zabezpečiť stabilnú teplotu v kuchyni, prievan môže byť tiež problémom.

Cesto poprášime múkou, zakryjeme obrúskom a na teplom mieste necháme kysnúť. Trvá to najmenej hodinu, v prípade tuhšieho cesta raz toľko. Dobu skrátime uložením cesta do špeciálnej umelohmotnej uzavretej nádoby. Či je už cesto vykysnuté, zistíme jednoducho. Urobíme prstom jamku a ak sa priehlbina vyrovná, je pripravené. Malo by zdvojnásobiť svoj pôvodný objem. Cesto si môžeme pripraviť aj deň dopredu a nechať ho cez noc uložené v mikroténovom vrecúšku v chladničke.

Cesto formujeme na pomúčenej doske. Najprv ho rozvaľkáme a ak treba rozkrájame na menšie štvorce a plníme. Závin rozvaľkáme na väčší plát a do dvoch tretín potrieme plnkou. Zavinieme, kraje uzavrieme, aby plnka nevytiekla a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Koláč, buchty či vianočku necháme na teplom mieste ešte pol hodiny podkysnúť, potom ho potrieme rozšľahaným žĺtkom, alternatívou môže byť aj bielok rozšľahaný s trochou mlieka. Buchty potierame tukom a nezabudneme aj boky, lebo by sa po zväčšení objemu na seba prilepili.

Koláč vkladáme zásadne do dobre vyhriatej rúry a po 10 až 15 minútach znížime teplotu (podľa veľkosti múčnika). Či je upečený, zistíme drevenou špajdľou, ktorú do koláča zapichneme. Ak zostane drievko suché, môžeme ho vytiahnuť z rúry. Z plechu ho preložíme na podnos a posypeme práškovým cukrom. Menšie druhy múčnikov sa pečú samozrejme kratšie, pri zafarbení povrchu do zlatista sú vlastne hotové.

Ak sme zabudli kúpiť čerstvé droždie

V prípade, že nemáme čerstvé droždie, môžeme použiť aj sušené, jedno vrecúško zodpovedá asi 20 g čerstvého. V takomto prípade je postup iný. Sušené droždie zmiešame s múkou a postupne pridáme cukor, tuk, vajce alebo žĺtky rozmiešané v mlieku a soľ.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com