Vianočný kapor na stole

21.12.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Ryba je súčasťou štedrovečerného pohostenia viac ako sto rokov. Spočiatku si ľudia vystačili aj s nakladanými haringmi, pred viac ako polstoročím si však začali klásť na tanier kapra.

Kapra môžeme aj na Vianoce pripraviť rôznymi spôsobmi. Výborný je upečený na cesnaku, s hubami alebo s plnkou z orechov a zo sušených sliviek, narýchlo opečený na masle, udusený na červenom víne, tiež na smotane alebo uvarený v zeleninovo-octovom vývare známy ako kapor na modro. No najviac nám vianočne chutí vyprážaný. Toto jedlo nevyžaduje náročnú prípravu a úspešní budú aj menej skúsení amatérski kuchári. Stačí si osvojiť pár zásad.

Vypitvaného kapra nakrájame na podkovy, ale pokojne ho môžeme prerezať na dve polovice a tie naporciovať ako filety.

Ešte predtým ho môžeme stiahnuť z kože, ale tá je práve silným zdrojom rybacej chuti, čo mnohí preferujú.

Kto má však s výrazným rybacím pachom problém, môže kúsky kapra ponoriť na dve hodiny do mlieka. Potom ich len stačí vybrať a vysušiť papierovou utierkou.

Osolené porcie ryby obalíme v klasickom trojobale – v hladkej múke, vo vajíčku rozšľahanom s trochou soli a mlieka alebo 3 lyžicami bieleho vína a napokon v strúhanke. Tú však môžeme nahradiť kukuričnými alebo mandľovými lupienkami.

Kapra vyprážame v rozohriatom oleji, ale na miernom ohni, aby sa obal pekne zafarbil, ale nepripálil. Olej by mal siahať asi do polovice hrúbky porcií.

Kapor nepotrebuje veľa času na dokončenie, musíme ho však vypražiť z obidvoch strán do zlatožlta.

Hotové porcie uložíme na chvíľu na papierovú utierku, ktorá vsiakne zvyšný tuk. A potom ich môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.

Alternatívou môže byť obalenie porcií v cestíčku, ktoré si pripravíme zo zemiakového škrobu a vody, obal bude chrumkavý. Ak použijeme na prípravu fritézu, v tomto oleji už iné druhy mäsa či potravín nesmažíme, mohli by natuchnúť rybinou.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com