Vianočná štóla

16.12.2025

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY   Vianočná štóla je klasický sviatočný koláč s príchuťou perníka, rumu, mandlí a citrónovej kôry.

Ingrediencie:

  • 300 g hrozienok
  • 100 ml rumu
  • 375 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 100 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 1 zarovnaná lyžica perníkového korenia
  • 2 vajcia
  • 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 200 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 100 g mletých mandlí

Na potretie a ozdobenie:

  • 75 g rozpusteného masla
  • 1 zarovnaná lyžica práškového cukru

Príprava:

Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc.

V mise zmiešame múku s droždím a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, korenie, vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

Do vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche zapracujeme hrozienka, kandizovanú

citrusovú kôru a mandle. Zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát (30 x 25 cm).

Plát zavinieme, váľkom uprostred vytvoríme priehlbinku po celej dĺžke a prehneme. Rukou uprostred vytvarujeme chrbát a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Štólu necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 50 minút.

Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca alebo pierka potrieme ešte horúcu štólu. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com