V pare varíme pre zdravie i chuť

19.02.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Vzácne minerály si aj u varených jedál môžeme zachovať správnym spôsobom tepelnej úpravy. V žiadnej modernej kuchyni by nemal chýbať špeciálny hrniec na dusenie v pare. Týmto štýlom varenia sa určite nespreneveríte zásadám racionálnej výživy.

A aké sú výhody tejto metódy varenia vďaka vodnej pare horúcej 100°C? Vlhkosť zabráni vysušeniu potravín či už zeleniny, zemiakov alebo rýb, zachová ich farbu i štruktúru tkaniva a zvýrazní chuť. Pri tomto spôsobe tepelnej úpravy navyše šetríme tukom, soľou a koreninami, takže preto varíme zdravšie. A čo je dôležité, pri dusení v pare sa z potravín nestrácajú dôležité minerály a vitamíny. Ak doma nemáme špeciálne zariadenie, postačí väčší hrniec, do ktorého treba vložiť sitovú vložku či drôtený košík alebo nad vriacou vodou umiestniť bambusové sito.

Ako na to?

Postup varenia v pare je prostý. Na sito položíme naporcované a ochutené potraviny a zakryjeme ich pokrievkou. Hrniec necháme počas dusenia stále zavretý, aby para nevyšla von. Ako dlho treba rôzne druhy dusiť? To závisí od toho, či preferujeme napríklad zeleninu úplne mäkkú alebo trochu chrumkavú.

  • cuketa - 10 až 15 minút
  • zemiaky - 15 až 20 minút
  • karotka - 12 až 18 minút
  • zelené struky – 15 až 20 minút
  • ryža - asi 40 minút
  • šampiňóny - 20 až 25 minút
  • ryby – 5 až 10 minút
  • kuracie mäso – 10 až 15 minút
  • teľacie mäso – 30 až 35 minút

Dobré tipy

Koreninami nedochucujeme potraviny, ale dáme ich do vody, z ktorej sa prostredníctvom vodných pár rozptýlia rovnomerne na pokrm.

Dôležité je, aby sa potraviny nedostali do priameho kontaktu s vodou, iba takto zabezpečíme, že si zachovajú vitamíny i prirodzenú chuť.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com