V kuchyni musí byť čisto

23.02.2025

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Netreba podceňovať zásady hygieny v kuchyni. Pretože jedlo kontaminované baktériami nám môže spôsobiť zdravotné problémy. V hre je občas aj vážnejšie ochorenie tráviaceho systému, preto opatrnosti pri varení nie je nikdy dosť.

Baktérie potrebujú pre svoje množenie dostatok teploty a bielkoviny. Preto sa im darí v letných horúčavách, ale potraviny sa môžu kaziť v zime, ak interiéry príliš vykurujeme. Pre prítomnosť bielkovín je najviac ohrozené mäso, mlieko, mliečne výrobky a vaječné jedlá. Rizikovými situáciami môžu byť aj rôzne hromadné podujatia, rodinné oslavy či záhradné party pri grile, kde na stoloch bývajú jedlá odokryté celé hodiny. Dressingy a omáčky, šaláty či mäsové jedlá treba vybrať z chladničky až pred príchodom hostí, aj to len časť a postupne ich dopĺňať. Problémom býva aj priestor, kde jedlo upravujeme a pomôcky, ktoré používame. Zdrojom infekcie môže byť drevená doska, v ktorej sa zvyknú baktérie usídliť, nôž, ktorým sme rezali najprv surové mäso a potom sendvič či rajčiak, alebo špongia na umývanie riadu, ktorú sme už dávnejšie nevymenili.

Hlavné hygienické opatrenia v kuchyni:

  • Potraviny po zakúpení čo najskôr uložíme v chlade.
  • Mäso, mliečne výrobky, zeleninu a ovocie uskladňujeme v chladničke oddelene. Tento priestor pravidelne umývame.
  • V čistote udržiavame aj dosku na kuchynskej linke a kuchynské pomôcky.
  • Drevenej dosky na krájanie sa radšej vzdáme, lepšia je plastová alebo keramická. Drevená môže mať pukliny a škrabance a zároveň si po umytí udržiava vlhkosť, čo je ideálne prostredie pre rozmnožovanie baktérií.
  • Náradie, najmä nože, po krájaní surového mäsa vždy umyjeme, kým ho použijeme na iné účely. Ak so znečisteným krájame šalát alebo papriku, môže dôjsť ku krížovej kontaminácii. Je dobré mať k dispozícii viacej kusov na rôzne druhy potravín.
  • Špongie a handry na umývanie riadu treba vždy vyprať v horúcej vode a dobre vyžmýkať a čo najčastejšie meniť.
  • Pred manipuláciou s potravinami si vždy dobre umyjeme ruky. Rovnako tak urobíme aj po porciovaní mäsa, hydiny a rýb či po kontakte s vajcami.

Poznámka: Na jednom centimetri štvorcovom znečisteného nedostatočne udržiavaného priestoru na uskladnenie potravín (chladnička, polička v komore) sa môže vyskytovať až 10 miliónov baktérií. Handrička na umývanie môže byť domovom až pre milióny baktérií.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com