Upečte si taliansky veľkonočný koláč
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Ak zvažujete, aký koláč upiecť na veľkonočné sviatky, môžete sa tento rok rozhodnúť pre tradičný taliansky. Veľkonočný alebo brioškový chlieb z Talianska je vlastne verziou našej vianočky, ale je niečím špecifický.

Na prípravu cesta môžete použiť recept na klasické vianočkové alebo brioškové cesto čiže mastnejšie kysnuté. Z pol kila hladkej múky, štvrť litra mlieka, 3 žĺtkov, 150 g rozpusteného masla, 100 g kryštálového cukru, vanilkového cukru a droždia si zamiešajte cesto, ktoré nechajte dobre vykysnúť. Potom ho rozdeľte na dva bochníčky a z každého urobte dlhý šúľok. Oba na plechu prepletajte a zatočte do tvaru oválu. A teraz príde tá zaujímavosť, ktorá dodá koláču veľkonočnú atmosféru. V pravidelných vzdialenostiach vložte do otvorov v cestovom výplete farebné vajíčka. Po upečení bude tento koláč stredobodom pozornosti celej rodiny. Neodolateľný pre oko i chuťové poháriky.

Dobré tipy:
- Prepletať cestové šúľky treba voľnejšie, pretože kysnuté cesto počas pečenia narastie a medzery sa tak krásne vyplnia bez toho, aby bol koláč zdeformovaný.

- Ako získať dekoratívne vajíčka? Jednoducho ich uvarte natvrdo, aby sa dali potom konzumovať, vo farbách určených na výrobu kraslíc. No ide to aj v prírodnom duchu, ak použijete na zafarbenie vývar z mrkvy, čučoriedok alebo cvikly. Ozdobné vajcia môžu byť v jednom tóne, ale pestrejšou alternatívnou je použiť na striedačku dve až tri rôzne farby.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com