Upečme si francúzsky croissant

20.05.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Croissanty sa piekli v Paríži už v prvej polovici 19. storočia. Chutnému pečivu z lístkového tukového cesta odolal len málokto, až mu podľahol celý svet. Piecť rožky, ktoré sa na jazyku priam rozpúšťali, sa naučili piecť pekári v Melbourne, vo Viedni i v Tunise. Ako si túto pochúťku pripraviť doma? Ak chceme naozaj chutné domáce pečivo, musíme sa obrniť trpezlivosťou, pretože príprava vyžaduje aj fázy chladenia. Najlepšie je pripraviť si základ deň pred pečením.

Potrebujeme:

  • 250 g masla
  • 570 g hladkej múky
  • 45 g cukru
  • 1 vajce
  • 20 g kvasníc
  • lyžičku soli
  • 340 ml vlažného mlieka
  • 1 rozšľahané vajce na potretie

Ako postupovať?

  1. Na doske nastrúhame maslo, ktoré premiešame s trochou hladkej múky a vypracujeme maslovú hrudku, ktorú necháme v chladničke zabalenú v mikroténovom vrecúšku trochu stuhnúť.
  2. V miske vymiešame zvyšok múky, cukor, vajce, kvasnice, soľ a vlažné mlieko na hladké cesto, ktoré necháme v teple nakysnúť.
  3. Cesto vyvaľkáme do štvorca, pričom v strede necháme vyššiu vrstvu, na ktorú uložíme roztlačenú maslovú hrudku. Preložíme cez ňu všetky štyri rohy a balíček cesta opatrne vaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  4. Potom cesto preložíme na tretiny a dáme na hodinu do chladničky. Opäť ho rozvaľkáme, ale do väčšieho štvorca, ktorý preložíme na štyrikrát. Po ďalšom hodinovom chladení ho po rozvaľkaní preložíme na trikrát a dáme vo fólii do chladničky na noc.
  5. Naposledy rozvaľkáme cesto na hrúbku pol centimetra a nakrájame ho na trojuholníky, ktoré zľahka potrieme rozšľahaným vajcom, stočíme a vytvoríme rožtek, ktorý položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Rožky potrieme vajcom a necháme na plechu už trochu nakysnúť. Pečieme ich najprv v dobre vyhriatej rúre a po 3 minútach znížime teplotu na 180°C, upečené budú asi za 20 až 25 minút, prezradí ich zlatistý povrch.

TIP: Domáce croissanty chutia výborne s maslom a džemom, no môžeme ich upiecť aj s plnkou. Ešte pred stočením trojuholníkov do tvaru rožka dáme do stredu za polovicu lyžice čokoládovej nuttely alebo jahodového či marhuľového džemu. Zaujímavou je aj slaná variácia, ktorá môže byť sýtejším olovrantom alebo aj súčasťou pohostenia na rodinnom pikniku. Do stredu každého trojuholníka pred zrolovaním uložíme trochu kečupu, nakrájanú údeninu, pár nasekaných olív a strúhaného eidamu. Ale môžu to byť rôzne variácie, napríklad kombinácia mozarelly a byliniek, prípadne smotany, salámy a plesňového syra alebo majonézy a zvyškov kuracieho vareného či pečeného mäsa. Fantázii sa medze nekladú.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com