Tymian v kuchyni
VARENIE - POTRAVINY Tymian, ktorý automaticky spájame so stredomorskou kuchyňou, bol v starom Egypte aj účinným prostriedkom na balzamovanie zosnulých a Gréci ho pálili v kadidlách vo svojich svätyniach. Dnes vôňu a chuť lístkov stálo zeleného polokra oceňujeme skôr pri varení, ale táto hodnotná korenina má aj liečivé účinky.

Pôvod:
Európu s tymianom zoznámili rímske légie, ktoré pri svojich výpravách dobýjali stále nové územia, kde však zároveň prinášali nové poznatky a učili miestne obyvateľstvo novostiam. Podobne tak bolo so zvyklosťami vo varení. A neskôr túto bylinku šírili benediktínski mnísi, ktorí ju pestovali v kláštorných záhradách. Tymian sa začal postupne používať aj v anglickej, v bulharskej, gréckej i vo francúzskej kuchyni. Francúzi dnes považujú tymian za jednu najpodstatnejších bylín, ktorá dodáva typickú chuť a arómy ich jedál najmä v provensálskej oblasti. A napokon európski prisťahovalci priniesli túto pochutinu aj do Ameriky, kde sa ujal obzvlášť v mexickej gastronómii.

Prínos pre zdravie:
Ochucovaním jedál tymianom robíme nemálo aj pre svoje zdravie. Táto bylinka pomáha telu zbavovať sa bakteriálnych, hubových a vírusových infekcií a zabraňuje hnilobným procesom. Je dobrý aj na trávenie, najmä ak máme na obed mastnejšie jedlá. Používa sa aj ako domáci liek. Odvar z lístkov, ktoré obsahujú flavonoidy, triesloviny a silice, zlepšuje činnosť tráviacej sústavy a pomáha pri ťažkostiach s plynatosťou. Užívať ho môžeme aj pri prechladnutí, zlepšuje vylučovanie hlienu a pri kloktaní potláča bolesť hrdla. Pitie odvaru je však nebezpečné pre tehotné ženy a ľudí, ktorí majú ťažkosti so štítnou žľazou a srdečnou slabosťou.
Skladovanie:

Kupovať zvykneme sušený tymian, ktorý v uzavretej nádobe vydrží asi dva roky, ale lepší je čerstvý. Môžeme si ho vypestovať na záhradke i na balóne alebo v črepníku na kuchynskej poličke a pri varení stačí vždy odtrhnúť potrebné množstvo. Ak si ho prinesieme z trhoviska, tak ho treba zabaliť do navlhčenej papierovej utierky a vložiť do mikroténového vrecúška. V chladničke takto vydrží asi desať dní.
Využitie v kuchyni:
Tymian má korenistú chuť, ktorá trochu pripomína klinčeky. Táto bylinka sa využíva pri príprave rôznych druhov mäsa, najmä hovädziny, teľaciny, jahňaciny, hydiny a rýb. Vhodný je aj do domácich údenín, plniek, polievok a na ochutenia nátierok, ale aj oleja, octu, majonézy a marinády na mäso a syry. Dobre chutí s paprikou, s rajčiakmi, s brokolicou, s uhorkami, s mrkvou a s hráškom, ale i so strukovinami, cestovinami a ryžou. Zvykne sa kombinovať s bazalkou, cesnakom, olivami a citrónovou šťavou. Je neodmysliteľnou pochutinou pri príprave talianskej pizze.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com