Turecký med po domácky
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Sladká maškrta ako z Rozprávok tisíc a jednej noci. Turecký med je tradičná cukrovinka tvrdej konzistencie, ktorá sa pripravuje z bielkov, z medu, z cukru a z orieškov. Kedysi sa vyrábali veľké kusy, z ktorých obchodníci odsekli žiadané množstvo a kúsok tureckého medu zabalili zákazníkovi do papiera. Dnes ho poznáme ako balené mäkšie tyčinky, ale na trhoch, vrátane vianočných, dostať podobný na váženie ešte i dnes.
Turecký med v jeho klasickej podobe si môžeme urobiť aj doma ako jednu z vianočných nepečených cukroviniek alebo aj kedykoľvek počas roka. Nie je to až tak zložité. Môže si trúfať aj človek, ktorý sa pri varení v kuchyni často nevyskytuje. Asi 100 g medu necháme zohriať ale len na miernom ohni, nesmie však vrieť. Tri vaječné bielky vyšľaháme vo vodnom kúpeli aj s kryštálovým cukrom (asi 180 g) a keď zhustnú na sladký sneh, začneme pomaly za neustáleho miešania prilievať med. Napokon prisypeme aj sekané oriešky (približne 120 g), môžu byť vlašské, lieskové i pistáciové. Zmes necháme trochu vychladnúť, pričom ju občas premiešame. Keď je turecký med teplý, a už trochu pevnejší, natrieme vrstvu na veľkú tortovú oblátku a druhou ju zakryjeme. Zaťažíme doskou na krájanie a necháme postáť do rána. Na druhý deň turecký med v oblátkach pokrájame na menšie prúžky alebo štvorce, ktorých časť môžeme namočiť do roztopenej čokolády.
Ak si chceme vychutnať klasický turecký med, dopoly stuhnutú zmes zabalíme do voskového alebo do papiera na pečenie, necháme ju úplne stuhnúť a potom ju veľkým nožom alebo sekáčikom rozporcujeme. V iných receptúrach sa uvádzajú aj iné pomery gramáže ingrediencií. Napríklad 4 bielky, 370 g cukru a 250 g medu alebo 240 g cukru a 135 g medu na rovnaký počet bielkov. Dôležitá je však postupnosť a trpezlivosť pri príprave. Turecký med sa totiž poriadne lepí, preto by sme ho mali pripravovať ešte pred vianočným upratovaním kuchyne.
Podľa tradičnej receptúry...
...sa med s cukrom nechal za tepla rozpustiť aj s trochou studenej vody a horúca cukrová hmota sa prilievala do tuhého snehu z bielkov. Zmes sa potom šľahala ešte asi 8 minút. A napokon sa do nej pridali nielen oriešky, ale aj mandle.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com