Strúhanka či radšej parmezán?
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Kto by odmietol chutný viedenský rezeň v trojobale. Alebo v podobnom kabáte na mieru pripravené rybie filé či kuracie prsia. Máme však aj iné možnosti, ako obaliť mäso určené na vyprážanie či opekanie.
Najjednoduchší obal vytvorí múka. Plátky mäsa v nej poobraciame z oboch strán a rýchlo opečieme pri vysokej teplote na oleji. Zbytočný tuk odsajeme papierovými utierkami. Rezne napokon pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme trochou speneného masla.
Francúzi zvyknú obaľovať mäso iba v múke a vo vyšľahaných vajciach.
Klasický trojobal z múky, z vyšľahaných vajec a z čerstvej strúhanky patrí skôr do anglickej kuchyne. Vajcia môžeme zmiešať aj s trochou soli a mlieka alebo piva.
Milánčania zase vymysleli verziu trojobalu z múky, z rozšľahaných vajec a z parmezánu najemno postrúhaného, ktorý nemôže chýbať takmer v žiadnom talianskom pokrme. Nahradiť sa však dá aj iným druhom syra, musí byť však dostatočne tvrdý.
Na strúhanku sa so cťou zahrajú aj kukuričné lupienky čiže cornflakes, rezne budú jemne chrumkavé.
K zaujímavým patrí snehový kabát pre rezeň. Mäso najprv obalíme v hladkej múke, potom v žĺtkoch rozšľahaných s mliekom a s rozotretým strúčikom cesnaku a napokon v tuhom snehu vyšľahanom z bielkov, ktorý zmiešame s nastrúhaným syrom.
Skúsiť môžeme aj obrátený obal. Osolené rezne potreté horčicou dáme na hodinu do chladničky. Potom ich obalíme v strúhanke, ktorú na mäso popritláčame, a nakoniec vo vajciach rozšľahaných s posekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme ich klasicky vypražiť na panvici s olejom alebo dať zapiecť na plechu vystlanom papierom na pečenie do rúry. V druhom prípade však treba na rezne položiť pár plátkov slaniny.
Tipy na prípravu kvalitnej strúhanky
Je rozdiel, či použijeme strúhanku z čerstvého alebo zo suchého chleba. Kým tou druhou posypeme jedlo určené na zapekanie (karfiol a inú zeleninu), alebo ňou obalíme fašírky, aby lepšie udržali tvar, strúhanku z čerstvého chleba si necháme na bravčové kotlety alebo kuracie prsia. Ako pripraviť strúhanku...
- ...zo suchého chleba? Z bieleho chleba odkrojíme kôrku a striedku necháme niekoľko dní schnúť. Proces urýchlime vysušením chlebíka v rúre pri nízkej teplote, kde získa hnedastú farbu. Usušenú striedku potom nastrúhame na jemnom strúhadle, ale menšiu námahu predstavuje kuchynský robot. Pomletú zmes preosejeme cez husté sitko.
- ...z čerstvého chleba? Aj v tomto prípade odstránime z bieleho chlebíka kôrku, striedku však necháme schnúť iba 12 hodín. Potom chlieb pomelieme v robote a preosejeme cez sito na osievanie múky.
Poznámka: Na prípravu chutnej strúhanky môžeme použiť aj suché biele pečivo, rožky alebo žemle, ktoré vo väčšej miske nastrúhame na jemnom strúhadle a napokon preosejeme.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com