Stres prechádza aj cez žalúdok

23.04.2025

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Život, ktorý žijeme, kladie na každého z nás poriadnu záťaž. Chceme stíhať maximum – rodinu, prácu i zážitkovú dovolenku, a máme tak nadostač podnetov pre stres s perspektívou zdravotných ťažkostí už v blízkej budúcnosti. Odborníci ponúkajú riešenie, vhodné aj pre chronických workoholikov, ktorí nie sú schopní nájsť si čas na oddych. Záchranou brzdou môže byť pravidelný príjem probiotík.

Najdôležitejšie sú síce správne rozložené aktivity a dostatok priestoru pre relax, ale eliminovať stres môžeme aj vhodne upravenou stravou, v ktorej nechýbajú mliečne výrobky s probiotickou kultúrou. Probiotiká sú vlastne živé nepatogénne mikroorganizmy, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu v črevnom trakte a tým znižujú vplyv škodlivých látok a podporujú ich rýchle vylučovanie z tela. Záchranou môžu byť aj probiotiká v podobe potravinových doplnkov. Tie by však mali byť skôr dočasnou alternatívou, najlepšie pre naše telo sú prirodzené zdroje probiotických kultúr.

Čo všetko stres spôsobuje

Na zvládanie stresu má organizmus k dispozícii kompenzačné mechanizmy, o ktoré sa stará najmä nervový a endokrinný systém. Ale svoju úlohu zohrávajú aj ďalšie systémy - srdcovo-cievny, močový, dýchací a tráviaci. Logicky potom pod tlakom dlhodobého stresu vznikajú ochorenia práve týchto sústav. K najčastejším patrí vysoký krvný tlak, tráviace ťažkosti, hnačky, zápchy či žalúdočné vredy. Výsledkom dlhodobého stresu býva i strata imunity organizmu, ktorý sa nedokáže brániť infekciám a je náchylnejší na prechladnutie. Ak sa cítime už pár týždňov pod tlakom povinností doma i v práci, nádchu od kolegu chytíme doslova expresne. Zníženie obranyschopnosti sa môže prejaviť aj chronickou únavou, ktorá každodenný život poriadne skomplikuje, alebo vznikom niektorej z alergií, napríklad kožnej.

Probiotiká ako záchranné koleso

Význam mikróbov, ktoré tvoria črevnú flóru dôležitú pre dobré fungovanie tráviaceho systému, je známy už dávno. Okrem farmaceutov a lekárov objavili pozitívne baktérie pred pár rokmi aj spracovatelia potravín a začali ich pridávať do mliečnych výrobkov. Cieľom je vďaka pravidelnej konzumácie obľúbených produktov vylepšiť rovnováhu črevnej mikroflóry, ktorá je u mnohých ľudí poškodená. Konzumácia výrobkov obohatených kmeňmi probiotických kultúr predstavuje benefit pre organizmus aj na bunkovej úrovni. Probiotiká totiž spomaľujú tvorbu voľných radikálov. Najvýraznejším a rýchlo badateľným prínosom je však zlepšenie trávenia, odstránenie rôznych zažívacích ťažkostí a pravidelnejšie vyprázdňovanie čreva, v ktorom tieto pozitívne mikroorganizmy vytvoria ochrannú vrstvu. Okrem jogurtov, acidofilného mlieka a iných kyslomliečných produktov je zdrojom pozitívnych probiotických kultúr aj bryndza a surová kyslá kapusta.

Pre všetkých bez rozdielu veku

Tráviace problémy súvisiace so stresom sú aktuálne pre veľkých i malých. Hoci na prvý pohľad by sa detí týkať nemal, v skutočnosti aj ony zvyknú psychicky trpieť napríklad pri nástupe do škôlky alebo školy či inej zmene prostredia. A žiaci či študenti v období skúšok prežívajú tiež svoj krátkodobý stres, ktorý sa často prejaví hnačkou. Najväčší nápor však znáša pracovne vyťažený človek v aktívnom období života, ktorému stres dráždi nervy a vyvoláva tráviace ťažkosti znásobené aj zlými stravovacími návykmi. A napokon, jednoduché to nemajú ani starší ľudia, ktorým už viaceré funkcie v organizme začínajú vekom zlyhávať a aj psychicky bývajú menej odolnejší. Preto probiotické kultúry môžu pomôcť zlepšiť trávenie všetkým vekovým kategóriam.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com