Staré zemiaky sú hrozbou pre zdravie

03.03.2025

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Práve teraz, keď už sa črtá nádej na novú úrodu rôznych potravín, je tento problém aktuálny. Mnohí majú v domácej pivnici alebo v komore ešte zopár kilogramov zemiakov z minuloročnej úrody a melú už z posledných zásob pevne veriac, že im obľúbená príloha vydrží, kým sa neobjavia nové zemiaky.

Konzumovať však tie staré za každú cenu len preto, aby výhodná jesenná kúpa celého vreca nevyšla nazmar, nemusí byť najmúdrejšie riešenie. Pretože znehodnotené plody tejto potraviny môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. A ktoré konkrétne?

Zelené plody: Bývajú dôkazom zlého uskladnenia a prezrádzajú prítomnosť chlorofylu, ktorý je neškodný, ale zároveň aj solaninu. Tento jed zvykne spôsobiť pri vyššej koncentrácii ľahkú otravu, ktorá sa prejavuje bolesťami hlavy a brucha, halucináciami, mdlobami, pocitom pálenia v krku, zvracaním, hnačkou, prípadne zvýšenou teplotou. Ak zistíme, že plody sú zelenkavé, nikdy ich nevarme v šupke, ale zásadne očistené. Odporúča sa tiež nechať ich 15 minút vymočiť v studenej vode, tú zliať a variť ich potom v čistej.

Klíčky: Tiež avizujú nebezpečný toxín solanín, ktorého koncentrácia je najvyššia v samotných hľuzách a tiež v šupke a v očkách. To všetko treba bez milosti odstrániť a potom môžeme tepelne upravené zemiaky bez obáv konzumovať.

Hniloba či pleseň: Prejavuje sa čiernymi alebo sivými škvrnami a vzniká pri nesprávnom skladovaní zemiakov. V tejto situácii by sme už mali zabudnúť na šetrnosť, nemusí sa nám oplatiť. Plesne obsahujú karcinogénne toxíny, ktoré obsadia celý plod. Preto nestačí iba vyrezať poškodenú časť, ale nahnitý zemiak treba nekompromisne celý vyhodiť.


Poznámka: Zemiaky nám to nerobia určite naschvál. Vytváraním solanínu ako jedu si vlastne zabezpečujú ochranu pred škodcami.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com