Slávnostne aj bez kúpačov?

25.02.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE     Počas pandémie sme dvere kúpačom a rodinným návštevám z dôvodov zdravotnej prevencie veľmi neotvárali, takže sme možno trochu zľavili zo slávnostnej atmosféry jarných sviatkov. Môžeme to dohnať a urobiť si ich konečne zase pekné. Myslime na to pri príprave, ale i servírovaní sviatočných pochúťok.

Obľúbeným veľkonočným pohostením sú obložené chlebíky. Môžeme ich poňať rôzne, podľa vlastných chuťových preferencií alebo podľa ponuky chladničky. K tradičným patrí kombinácia majonézového šalátu šunky, vajíčka a kyslej uhorky. Niekto to rád údené, preto si na krajec položí plátok údenej krkovičky a pridá prílohy – pre veľkonočnú atmosféru vajíčka a pre zdravie zase paradajky a bazalku či iné bylinky. Pre tých, ktorí preferujú rybiu príchuť, sa odporúča geniálna kombinácia vajíčok a ikier s vetvičkou kôpru alebo sardelovej pasty, ktorú treba dochutiť plátkami uhoriek a čerstvým listovým šalátom. Ako základ je vhodný rovnako sendvič ako krajec klasického rascového chlebíka či tmavého celozrnného. Pár tipov na inšpiráciu.

Komu sa nelení, tomu sa možno v tomto prípade nezelení, ale určite mu lepšie chutí. Ak servírujeme k údenému domáci majonézový šalát, môžeme ho jednoducho ponúknuť v hlbokej miske alebo... Alebo ho naaranžujeme na väčší tanier a obložíme kolieskami vajec, prípadne urobíme šunkové rolky naplnené šalátom a tie umiestnené na mise ozdobíme paradajkami a petržlenovou vňaťou.

Poznámka: Mäso sa však dá aj úplne vynechať a vajíčka natvrdo uvarené ozdobiť kúskami mrkvy, mladej cibuľky alebo papriky a kopou hlávkového šalátu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com